Staré chalupy dostanou v Rožnově milionovou injekci. Skanzenu se vyplatila spolupráce přes hranice

6. únor 2018

Rožnovské muzeum v přírodě opraví staré chalupy a stodoly ve Valašské dědině. Pomohou dotace z evropských fondů.

Stavby lidové architektury budou obnoveny díky penězům, které Valašské muzeum v přírodě získalo z projektu přeshraniční spolupráce se skanzenem v Martině na Slovensku.

Podle technického náměstka muzea Milana Gesiericha opraví muzeum čtyři domy za šest milionů korun. „Jde například o stodolu z Lidečka nebo Valašskou Polanku, což je obytné stavení se stodolou,“ řekl.

Obnova Libušína pokračuje

Valašské muzeum v přírodě letos vydá na obnovu všech svých areálů bezmála sto milionů korun. Zhruba čtyřicet milionů bude stát pokračující výstavba vědecké kopie chaty Libušín na Pustevnách.

Obnova památky postavené v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče by měla skončit příští rok, stavba začala loni v červnu. Libušín původně sloužil jako restaurace, patřil k symbolům beskydských Pusteven, objekt vyhořel před čtyřmi lety.

Nový Libušín by měl být hotový asi za rok a půl, poté se bude v soutěži vybírat provozovatel. Obnova by měla vyjít celkem na 100 milionů korun.

Rekordní návštěvnost

A připravují se i další projekty a opravy, muzeum má na seznamu na sedmdesát položek.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm loni navštívilo 302 000 lidí. Je to téměř o 14 000 návštěvníků méně než v předchozím roce. Jde však o druhou největší návštěvnost za posledních 13 let.

Související