Unikátní převoz chléva, kolibiska i Libušín. Valašské muzeum bude investovat sto milionů

4. leden 2018

Opravy dřevěnic i přesuny celých staveb letos plánují v rožnovském skanzenu. Valašské muzeum v přírodě vydá na obnovu všech svých areálů bezmála sto milionů korun.

Zhruba čtyřicet milionů bude stát pokračující výstavba vědecké kopie chaty Libušín na Pustevnách.  A připravují se i další projekty a opravy, muzeum má na seznamu na sedmdesát položek.

Podle ředitele muzea Jindřicha Ondruše se tak budou sanovat základové kameny kostela. Ty trpí vlhkostí. Některé jsou navíc označeny jmény dárců a potřebují obnovit.

Muzeum také podle Ondruše připravuje unikátní převoz chléva z Nového Hrozenkova. Ten bude stěhovat netradičně v celých blocích a nebude se rozebírat.

A náměstek ředitele muzea Milan Gesierich uvedl, že dalším projektem muzea je přesun chalup z valašských kopců do muzea.

Takzvané kolibiska, stavby z beskydských samot, které sloužily pastevcům, jsou velmi často ve velmi špatném nebo havarijním stavu. A jsou napadané dřevomorkou. Muzeum chce proto vytvořit jejich kopie.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm loni navštívilo 302 000 lidí. Je to téměř o 14 000 návštěvníků méně než v předchozím roce. Jde však o druhou největší návštěvnost za posledních 13 let.

Chalupy na hrozenkovské terase
autor: rv

Související