Špenátová roláda
Na Zelený čtvrtek vyzkoušejte tuhle dobrotu podle receptu Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
na těsto:
- balíček mraženého špenátového protlaku
- 3 vejce
- 130 g polohrubé mouky
- 2 stroužky česneku
- sůl
na náplň:
- 150 g tvarohového sýru
- 50 g zakysané smetany
- 50 g nastrouhaného sýra
- 1 vejce uvařené natvrdo
- šunka
- nať z jarní cibulky
- prolisovaný česnek
- kapie
- sůl a pepř
Postup:
- Špenát necháme rozmrazit, slijeme přebytečnou vodu a smícháme se žloutky.
- Ke směsi přidáme mouku, sůl a česnek.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta.
- Plech vyložíme pečícím papírem, který potřeme zlehka olejem a rovnoměrně na něj rozprostřeme špenátovou směs. Pečeme při 180 stupních asi 12 minut.
- Jakmile vyndáme z trouby, tak ještě teplé i s pečícím papírem srolujeme a necháme vychladnout.
- Mezitím smícháme tvarohový sýr se smetanou, nastrouhaným vejcem, sýrem, solí a pepřem.
- Když je roláda vychladlá, tak rozvineme, potřeme plát směsí a posypeme cibulkou, kapií, případně na ní poklademe šunku.
- Zavineme už bez pečícího papíru, zabalíme do alobalu a necháme nejlépe do druhého dne v lednici.
Související
-
Strážnický závin
Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.
-
Vláčná buchta s jablky
V Apetýtu potěšíme ty z vás, kteří máte rádi vláčné buchty. V létě můžete pro jejich pečení využít třeba cukety. V zimě nám zase poslouží jablka.
-
Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.