Strážnický závin

Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť. 

Bramborový závin představoval na Strážnicku vždy sváteční jídlo. Jedná se o místní obdobu knedlíků plněných uzeným, ke kterým se servíruje zelí. Je oblíbený na svatbách nebo na hodech. Recept na něj nám poslala posluchačka Romana, která je rodačka ze Strážnice a stále se tam často a ráda vrací za svými rodiči.

Co budete potřebovat?

  • 600 gramů vařených brambor
  • 150 gramů krupice
  • 200 gramů hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 velké cibule
  • 600 gramů uzeného masa
  • sůl, sádlo, strouhanku

Postup:

  1. Brambory nastrouháme, posolíme, přidáme vejce, krupici a hrubou mouku, vše vypracujeme v tuhé těsto, které rozválíme na obdélník.
  2. Na pánvi osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, vyválené těsto posypeme strouhankou, osmaženou cibulí a mletým uzeným masem.
  3. Plát pevně stočíme do tvaru závinu, zabalíme pevně do vlhkého plátna.
  4. Oba konce zavážeme a pomalu vaříme po dobu 40 minut.
  5. Uvařené pláty opatrně rozbalíme a nakrájíme na kolečka.
  6. Podáváme s kysaným zelím nebo omaštěné osmaženou cibulkou.

Související

  • Nakládaný hermelín

    Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.

  • Brokolicový koláč s uzeným

    V hlavní roli středečního receptu bude brokolice. Někdo ji miluje a někdo nesnáší, každopádně zlepšuje trávení, pomáhá při regeneraci sliznic.

  • Prejt z pohanky

    V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin.