Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.

U sýrů s plísní platí, že čím je sýr starší, tím je měkčí a trochu jinak (především uvnitř) vypadá. U nedostatečně vyzrálých sýrů je při rozkrojení vidět takzvané „tvarohové jádro“, což ale není nic špatného, naopak se takový sýr hodí více na smažení.

Velmi vyzrálý až částečně přezrálý sýr může zase vonět (a to nemusí být pro někoho příjemné) po čpavku. Ten vzniká rozkladem mléčné bílkoviny právě působením plísní.

Pojďme se v Apetýtu naučit, jak správně naložit hermelín. Na jednu menší zavařovací sklenici budete potřebovat:

  • 2 ks hermelínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibuli
  • nové koření, černý pepř, bobkový list
  • půl lžičky sladké papriky
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • rostlinný olej

Postup:

  1. Hermelíny podélně rozkrojíme a dáme stranou.
  2. Prolisovaný česnek smícháme s paprikou a hořčicí.
  3. Hermelíny promažeme pastou z česneku a hořčice a přiklopíme zpět.
  4. Cibuli nakrájíme na kolečka. Do vhodné nádoby postupně vkládáme cibuli na kolečka a hermelíny.
  5. Přidáme pár kuliček nového koření, pepře a bobkový list.
  6. Celé zalijeme olejem, aby bylo vše důkladně ponořeno.
  7. Necháme v chladu uležet asi 14 dní a poté podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

Související

  • Vegetariánská čína

    V pátečních apetýtových receptech pro vás máme tip na bezmasou čínu. Čínská kuchyně jako taková je založená na pěti chutích – kyselé, hořké, sladké, slané a ostré.

  • Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!

    Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa.

  • Pečená vinná klobása

    Recept Apetýtu bude pro milovníky masa a gurmány. S následujícím jídlem si totiž musíte vyhrát, výsledek ovšem stojí za to.