Vegetariánská čína
V pátečních apetýtových receptech pro vás máme tip na bezmasou čínu. Čínská kuchyně jako taková je založená na pěti chutích – kyselé, hořké, sladké, slané a ostré.
A potraviny v ní používané souvisí i s tradiční čínskou medicínou. V Číně se totiž prý často říká, že výživné potraviny jsou lepší než léky a léčba jídlem je nad veškerou medicínu.
Co na přípravu budete potřebovat:
- 400 g tempehu
- 250 g celozrnné rýže
- 1 červenou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 červenou paprika
- 1 lžíci sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku oleje
Postup:
- Rýži uvaříme dle návodu.
- Tempeh nakrájíme na užší plátky nebo na kostičky.
- Očištěnou papriku nakrájíme na nudličky, česnek utřeme a cibuli nakrájíme najemno.
- Pak rozpálíme pánev s olejem a osmahneme cibuli a česnek.
- Následně přidáme tempeh a papriku. Smažíme asi 10 minut.
- Poté přidáme sójovou omáčku, med a vše zalijeme vodou (asi 100 ml).
- Směs neustále mícháme. Hotová je, až se vypaří voda.
- Podáváme s připravenou rýží.
Související
-
Celozrnná pizza
Tentokrát zavítáme do italské kuchyně. Vybrali jsme recept na pizzu. I když nutno dodat, že úplně první placky pizzy, tedy chlebové placky, dorazily do Itálie z Řecka.
-
Salát z bulguru s rajčaty
S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.
-
Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat
K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.