Soud zprostil obžaloby Danu Barnášovou z bývalého vedení zlínské nemocnice. Hrozil jí osmiletý trest

14. červen 2019 10:29

Státní zástupce bývalou předsedkyni představenstva KNTB viní z trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Okresní soud ve Zlíně dnes zprostil obžaloby bývalou předsedkyni představenstva Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně Danu Barnášovou. Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku jí hrozilo až osmileté vězení. Barnášová vinu odmítala.

Případ se týkal zakázky na modernizaci magnetické rezonance v KNTB. Zakázka za více než 25 milionů korun byla podle státní zástupkyně Andrey Kalinové zmanipulovaná. Kalinová navrhla Barnášové pětiletou podmínku. Obhájci požadovali zproštění obžaloby.

Soud dnes zprostil obžaloby starostku Chropyně i dva tajemníky městského úřadu, bývalého a současného

Věra Sigmundová (ČSSD), starosktka Chropyně

Žalobce trojici vinil z nezákonného uzavírání dohod na provedení práce, obžalovaní vinu odmítali. Hrozilo jim až pětileté vězení.

Barnášová podle obžaloby v souvislosti s modernizací přístroje zmanipulovala rozhodování statutárního orgánu společnosti a rozhodování o veřejné zakázce, aby ji získala společnost Philips ČR, která přístroj původně dodala. Podle Kalinové si žena nijak neověřila možnost plnění zakázky jinými dodavateli a neoprávněně upřednostnila společnost Philips ČR. Zakázka na modernizaci přístroje byla uzavřena se společností Philips ČR v listopadu 2012. Rozhodnutí o modernizaci přijalo představenstvo nemocnice.

Barnášová uvedla, že ji od roku 2011 odpovědný primář upozorňoval na problémy magnetické rezonance. Šlo podle ní například o klesající kvalitu snímků nebo špatnou průchodnost přístroje. S tím souvisely dlouhé čekací doby, což podle Barnášové ohrožovalo kvalitu a včasnost léčby. Uvedla, že neučinila žádné kroky k obohacení sebe ani nikoho jiného. Podle obžaloby však byla zakázka zbytečná, protože nemocnice měla s firmou uzavřenou servisní smlouvu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související