Strojvůdce, který zavinil srážku vlaků v Brumově-Bylnici, může znovu řídit. Rozhodl dnes soud

10. duben 2019 13:28

Při nehodě z prosince 2017, kde se u nádraží v Bylnici srazil osobní motorový vlak s posuvným, se zranili tři lidé včetně strojvedoucího, který nehodu zavinil.

Krajský odvolací soud v Brně dnes zrušil tříletý zákaz řízení kolejových vozidel strojvůdci, který v prosinci 2017 zavinil střet osobního vlaku s posunovací nákladní soupravou na Zlínsku. Muži zlínský soud pro těžké ublížení z nedbalosti už dříve uložil podmíněný trest včetně zákazu řízení. Při nehodě byli tři lidé zranění, včetně obžalovaného.

Osobní vlak do posunovací nákladní soupravy čelně narazil u železniční stanice Bylnice, místní části Brumova-Bylnice 4. prosince 2017. Při nehodě se těžce zranila třiačtyřicetiletá žena a lehce čtyřiatřicetiletý muž, oba z obsluhy vlaků. V nemocnici s lehkým zraněním skončil i viník nehody, tehdy jednapadesátiletý muž. Podle obžaloby jako strojvůdce osobního vlaku nerespektoval návěst "Stůj" v železniční stanici. "V důsledku toho s osobním vlakem čelně narazil do stojící lokomotivy nákladního vlaku," stojí v obžalobě.

Soud tak dospěl k závěru, že uložení trestu zákazu činnosti není nutné, bylo proto přistoupeno ke zrušení tohoto trestu.
Hana Kleinová, předsedkyně senátu

Muži letos v lednu zlínský okresní zlínský soud uložil trest odnětí svobody na deset měsíců podmíněně odložených na dva roky. Na tři roky mu také zakázal řídit železniční kolejová vozidla. Rozsudek nebyl pravomocný, proti trestu se muž odvolal. Jeho obhájkyně dnes uvedla, že soud nevzal v úvahu všechny polehčující okolnosti, například jeho dosavadní bezúhonnost, a že trest zákazu činnosti je citelným zásahem do jeho profesního života.

"Můžu vyjádřit jen svoji velkou lítost nad tím, co se stalo, moc mne to mrzí," uvedl viník nehody, který loni na podzim opětovně složil zkoušky strojvedoucího a postavila se za něj Federace strojvůdců i jeho zaměstnavatel. Ze zprávy Českých drah pro soud vyplynulo, že muž na stejné pozici od loňského podzimu opět pracuje, činnost vykonává bez pochybení a není důvod předpokládat, že se nehoda bude opakovat.

Nehoda dvou vlaků v Bylnici v prosinci 2017

Podle odvolacího senátu navíc byly za nehodou kromě pochybení strojvůdce i další dva faktory, a to činnost dispečera a fakt, že byl před jízdou vlaku upřednostněn jiný stroj. "Soud tak dospěl k závěru, že uložení trestu zákazu činnosti není nutné, bylo proto přistoupeno ke zrušení tohoto trestu," uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Hana Kleinová.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související