Soud dnes zprostil obžaloby starostku Chropyně i dva tajemníky městského úřadu, bývalého a současného

13. červen 2019 16:26

Žalobce trojici vinil z nezákonného uzavírání dohod na provedení práce, obžalovaní vinu odmítali. Hrozilo jim až pětileté vězení.

Starostka Chropyně na Kroměřížsku Věra Sigmundová z ČSSD a tajemníci městského úřadu Jaroslav Kotula a Jiří Rosecký jsou nevinní. Konstatoval to dnes Okresní soud v Kroměříži. Obžalovaní byli ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Žalobce je vinil z nezákonného uzavírání dohod na provedení práce, které měla starostka údajně vykonávat v rámci své funkce a platu. Za odvedenou práci, na základě dohod, dostala téměř sto tisíc korun. Obžalovaní vinu odmítali. Hrozilo jim až pětileté vězení.

Jsem samozřejmě ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo. Ale slyšeli jste sami – ještě to neskončilo.
Věra Sigmundová, starostka Chropyně

„Jsem samozřejmě ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo. Ale slyšeli jste sami – ještě to neskončilo,“ narážela starostka Chropyně Věra Sigmundová na skutečnost, že státní zástupce se na místě odvolal. Případ tak zamíří ke krajskému soudu. V letech 2015 a 2016, kdy tajemníci dohody se starostkou zjednávali, protizákonně nejednali, tvrdí soudce Petr Marák.

„Já si myslím, že to bylo v pořádku, protože tam ta mezera v zákoně byla,“ uvedl. Na základě smluv například starostka zpracovala dokumenty týkající se strategického rozvoje města a regionu. Od loňského roku už všechny podobné smlouvy musí v Česku schvalovat příslušné městské zastupitelstvo.

autor: pes
Spustit audio

Související