Sníh pomohl jen někde. Sucho dál trvá, problémy má Uherskohradišťsko, jižní Valašsko i Kroměřížsko

Extrémním nedostatkem půdní vlhkosti trpí podle serveru Intersucho například střední část okresu Uherské Hradiště a zhruba polovina Kroměřížska.

I přes vydatné sněžení v posledních dnech sucho na východě Moravy dál trvá.

Ukazují to aktuální data bioklimatologů z Ústavu globální změny Akademie věd. Deficit vláhy v půdě se sice snižuje, ale pouze ve vrstvě do 1 metru, hlouběji voda výrazně chybí. Pod normálem jsou i průtoky na některých řekách.

Pustevny jsou na suchu, lyžovat se tam nebude. V části areálů zasněžují půjčenými děly z Polska

Sněžná děla vyrábí sníh na Trojáku, Pustevny jsou bez vody

Pustevny patří k historicky nejznámějším lyžařským střediskům v Beskydech.

Za minulý týden spadlo na celém území naší republiky zhruba 26mm srážek, což je zhruba třikrát více než je běžné v tomto období. V nejnižších polohách většinou jen pršelo, od středních poloh výše pak padal sníh. Ten ale především na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku rychle odtál.

Výrazně lepší je situace v přehradách. Povodí Moravy se snaží co nejvíce vody zachytit a uchovat pro další období, to znamená, že vodu zadržuje v nádržích. Přítoky do nich tak byly výrazně vyšší než odběr vody do řek pod nádržemi.

Podle údajů povodí Moravy je lepší situace v Jihomoravském kraji i v nádržích na Zlínsku. Například hladina luhačovické přehrady se zvedla během necelého týdne o zhruba dva centimetry a zvýšil se také odtok do říčky Šťávnice.

Podobně tomu bylo také u nádrží Fryšták, Bojkovice nebo Karolinka. Těsně nad hranicí stavu sucha je však stále většina hlavně malých toků.

Například stále musejí dovážet pitnou vodu do Nedašovy Lhoty. Tam vyschnul pramen zásobující místní vodojem. Obci pomohla Správa státních hmotných rezerv, která jí zapůjčila cisterny za nižší, poplatek, než nabízejí komerční služby.

Dlouhodobé problémy s nedostatkem vody mají také obce v okolí Vlachovic a Vysokého Pole. Extrémním nedostatkem půdní vlhkosti trpí podle serveru Intersucho například střední část okresu Uherské Hradiště a zhruba polovina Kroměřížska.

autor: rv
Spustit audio

Související