Pustevny jsou na suchu, lyžovat se tam nebude. V části areálů zasněžují půjčenými děly z Polska

Pustevny patří k historicky nejznámějším lyžařským střediskům v Beskydech.

Lyžařský areál Pustevny má problémy s umělým zasněžováním, lyžovat se tam letos nebude.

Kvůli slabým srážkám je nedostatek vody, která je k zasněžování potřeba. Malé množství z místního potoka využijí na úpravu tras pro běžkaře.

„Vodu jsme vždy brali z potůčku v Trojanovicích, ten je ale úplně vyschlý,“ uvedla mluvčí areálu Dita Korčák. Podle ní se nyní zjišťuje, zda je možné vybudovat nádrž na vodu, která by pomohla Pustevny zasněžovat.

Pustevny patří k historicky nejznámějším lyžařským střediskům v Beskydech.

Nová sněžná děla, vlek na Kohutce, ceny mírně vyšší. Střediska v kraji se chystají na sezonu

Sněžné dělo

Řada lyžařských středisek ve Zlínském kraji vylepšila před letošní sezonou díky nákupu nových sněžných děl systém zasněžování.

Ve Zlínském i Moravskoslezském kraji se do takovýchto problémů dostává čím dál více sjezdovek. Některé areály tak letos limituje právě nedostatek vody. Nenechávají v provozu například pět sněžných děl, ale jenom dvě

Některá zimní střediska ve Zlínském kraji už přitom zasypávají sjezdovky uměle vytvořeným sněhem.

Využívají venkovní teploty těsně pod bodem mrazu. Lyžaře by chtěli provozovatelé pustit na svahy už v prosinci. Pro úspěšnou sezonu potřebují, aby se přes zimu minimálně osmdesát dnů lyžovalo. Sněžná děla v těchto dnech pracují i v areálu Troják na Kroměřížsku.

„Máme děla půjčená z Polska, je to jedna z možností, jak dostat k nám tu nejmodernější technologii,“ říká provozovatel Trojáku Jakub Juračka.

Svahy zasněžují i v Karolince na Vsetínsku, na Uherskohradišťsku pak na Stupavě. Sněžná děla zatím nejsou v provozu v Rališce nebo v areálu Razula, na Vsetínsku. Tam čekají, až se teploty dostanou dlouhodobě pod bod mrazu.

autoři: Gabriela Hykl , pes
Spustit audio

Související