Nová sněžná děla, vlek na Kohutce, ceny mírně vyšší. Střediska v kraji se chystají na sezonu

Řada lyžařských středisek ve Zlínském kraji vylepšila před letošní sezonou díky nákupu nových sněžných děl systém zasněžování.

Ve Ski centru Kohútka v Novém Hrozenkově na Vsetínsku se návštěvníci mohou těšit také na nový vlek. Ceny skipasů v nadcházející sezoně zřejmě většinou zůstanou na podobné úrovni jako loni, případně by se měly zvýšit pouze mírně, vyplývá z ankety ČTK mezi provozovateli areálů.

Na Kohútce vznikne nový vlek u sjezdovky Spartak, kterou majitelé areálu před sezonou získali do svého vlastnictví. "Starý třicetiletý vlek vyměníme za nový typu poma. Přikoupíme i dva kusy sněžných děl. Sjezdovka bude částečně zasněžovaná," uvedl zástupce areálu Miroslav Maczko. Středisko lidem nově nabídne také možnost zakoupení skipasů přes internet. Jejich cena by měla podle Maczka ve srovnání s minulou sezonou mírně vzrůst, a to v řádu desetikorun.

Zdražení všech služeb připravuje areál Troják na Kroměřížsku. Nárůst by se měl podle jeho provozovatele Jakuba Juračky pohybovat mezi deseti až 15 procenty. "Zaměstnanci chtějí více peněz, zdražuje se elektrika a nafta. Kvůli rozvoji zasněžování pořídíme i další dvě automatická sněžná děla," řekl Juračka. Chystá se podle něj také spojení lyžařského střediska se všemi ubytovacími kapacitami na Trojáku a jednou na nedalekém Tesáku. Nově budou vystupovat jako jeden subjekt, ubytovaní hosté budou mít například nárok na slevu u skipasů.

Moderní techniku nutnou k umělému zasněžování pořídili také v areálu v Karolince na Vsetínsku. "Je to dnes alfa a omega všeho. Koupili jsme čtyři nová děla, dvě vrtulová a dvě tyčová. Chtěli bychom tím výrazně urychlit zasněžení sjezdovky. Investovali jsme i do filtrace vody," uvedl Cimala. Ceny skipasů zůstanou podle něj ve středisku přibližně na stejné úrovni jako loni. Pakliže se jejich cena zvýší, tak pouze nepatrně.

Nová tyč k zasněžování a dvě sněžná děla budou v nadcházející sezoně v provozu v lyžařském středisku Rališka v Horní Bečvě na Vsetínsku. "Pokračujeme ve výstavbě nového bufetu, ve kterém bude i sociální zařízení, půjčovna lyží a servis. Část objektu otevřeme už letos, na další rok chceme zprovoznit jeho ubytovací část," řekl ČTK provozovatel areálu Josef Vaníček. Cena skipasů na Rališce zůstane pravděpodobně stejná jako v minulé sezoně, mírně by mohly zdražit jen některé tarify.

Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku chystají na zimu vylepšené zázemí pro dětské lyžování s novým pojízdným kobercem. Resort Valachy, který je provozovatelem střediska, také rozšíří nabídku ubytování u rodinné sjezdovky Horal, kde bude kromě hotelu Horal nově provozovat hotel Pod Javorem s kapacitou 50 lůžek.

"Investice směřujeme hlavně do vylepšení rodinné sjezdovky Horal a do zázemí pro návštěvníky, například do půjčoven lyžařského vybavení nebo posezení u skibufetu. Připravujeme i on-line rezervační systém lyžařské školy," uvedl ředitel areálu Martin Pařízek. O případných úpravách cen skipasů budou zástupci střediska rozhodovat v závěru října.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související