Smogová situace odvolána, limity jsou ale stále překračovány. Nejhůře se dýchá ve Zlíně a Otrokovicích

Meteorologové dnes ráno odvolali smogovou situaci ve Zlínském kraji. Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší platila v regionu od pondělí.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) však nadále překračují čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší na všech šesti sledovaných stanicích v kraji imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Pouze na jedné z nich ale více než dvojnásobně, což bylo v minulých dnech běžné na všech sledovaných místech v kraji.

Smog svírá kraj třetí den, úřady kromě výzev nic konkrétního nedělají. Čtěte, jak se můžete špatnému ovzduší bránit

Smog, oxid uhličitý, znečištěné ovzduší (ilustrační foto)

Už třetí den platí ve Zlínském kraji smogová situace.

V Kvítkové ulici v centru Zlína dosáhla dnes v 8:00 denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší hodnoty 101,7 mikrogramu na metr krychlový. V Otrokovicích na Zlínsku činila ve stejný čas 94 mikrogramů, v Uherském Hradišti 90,7 mikrogramu, na stanici pod Jižními Svahy ve Zlíně 85,3 mikrogramu, v Kroměříži - Těšnovicích 80,5 mikrogramu a ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku 79,3 mikrogramu.

Hodinové koncentrace však překračují imisní limit na zmíněných stanicích už pouze mírně.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic v regionu překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku a pouze krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy.

Dětem, nemocným a starším lidem doporučují odborníci omezit pobyt venku, sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů. Ve Zlínském kraji naposledy platila smogová situace začátkem loňského března.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související