Smog svírá kraj třetí den, úřady kromě výzev nic konkrétního nedělají. Čtěte, jak se můžete špatnému ovzduší bránit

Už třetí den platí ve Zlínském kraji smogová situace.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu překročily koncentrace polétavého prachu emisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový na všech šesti stanicích v kraji.

Nejvyšší koncentrace byla za uplynulých čtyřiadvacet hodin naměřena ve Valašském Meziříčí. Více než dvojnásobně byly limity překročeny i na dalších čtyřech stanicích.

Ve srovnání s úterkem se sice rozptylové podmínky ve Zlínském kraji mírně zlepšily, odborníci přesto doporučují zejména dětem, nemocným a starším lidem omezit pobyt venku.

„Doporučujeme maximálně omezit využívání osobních automobilů a přednostně používat veřejnou dopravu, což přispěje ke zlepšení špatné kvality ovzduší, neboť emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedl zlínský magistrát.

Konkrétní doporučení Státního zdravotního ústavu:

  1. a) ke snížení expozice znečišťujícím látkám a ochraně zdraví:

Omezte pobyt venku, zejména v době mezi 6 - 10 a od 16 - 20 hodinou.

Při pobytu venku nevyvíjejte velkou fyzickou aktivitu, která by vedla ke zvýšené intenzitě dýchání (fyzická práce, sport).

Omezte větrání. Místnosti, kde se zdržují lidé, větrejte krátce a intenzivně otevřením oken na několik minut 3 - 4 x denně, nezdržujte se v zakouřených místnostech.

Zahajte včas a účinně léčbu při prvních příznacích onemocnění dýchacího ústrojí nebo jiných obtíží.

  1. b) k snížení produkce znečišťujících látek v budovách i ve venkovním prostředí, aby nedocházelo ke zhoršování situace:

Omezte provádění činností, které zhoršují kvalitu vzduchu v místnostech a zvyšují potřebu větrání jako je kouření, různé práce s použitím barev, laků, lepidel, přípravků s organickými rozpouštědly, sprejů s hnacími plyny apod.

Nepoužívejte krbová topeniště, nespalujte žádné materiály venku na otevřeném ohni

Nikdy (nejen v době smogu) nespalujte v kamnech nebo kotlích odpady, zvláště plasty, gumy, umělé tkaniny, lakované dřevo (tzv. bouračky) nebo mazací oleje.

Dejte přednost veřejné nebo pěší dopravě před autem (emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic, oxidu dusičitého a dalších znečišťujících látek).

Nepřetápějte obytné místnosti, resp. zkuste snížit teplotu vytápění obytných místností alespoň o 1 - 2 stupňů Celsia oproti obvyklé úrovni.

autor: Český rozhlas Zlín

Související