Sirup z ostružin

S úterními recepty vás opět zveme do světa přírody a její léčivé síly. Dnes konkrétně do světa ostružin.

Jejich léčebná síla spočívá v bioflavonoidech. Tedy v látkách s antioxidačními účinky. Dalšími prospěšnými látkami v ostružinách jsou pak vitamín C, draslík, hořčík, železo a kyselina listová.

Budete potřebovat:

  • 2 kg ostružin
  • cca 2 kg cukru (podle množství šťávy)
  • 120 ml citronové šťávy

Postup:

  1. Z opláchnutých ostružin vymačkáme šťávu.
  2. Můžeme použít odšťavňovač nebo jemný cedník tak, že ostružiny pomeleme v mlýnku na maso a hmotu protlačíme přes cedník.
  3. Šťávu necháme 2 dny odstát v pokojové teplotě.
  4. Z odstáté šťávy odstraníme po dvou dnech škraloup, který se na povrchu vytvořil, a přecedíme přes jemnou gázu.
  5. Na 1 litr tekutiny potřebujeme asi 1 a ½ kg cukru, 200 ml vody a 60 ml citronové šťávy.
  6. Cukr, vodu a citronovou šťávu přivedeme za stálého míchání k varu.
  7. Poté přidáme šťávu z ostružin a vaříme asi 2-3 minuty na mírném ohni.
  8. Z povrchu sbíráme a odstraňujeme pěnu.
  9. Poté hotový sirup naléváme do lahve, kterou ihned dobře uzavřeme.  

Související

  • Sirup z kontryhele

    Sbírá se od jara do podzimu a říká se o něm, že je především ženskou bylinou.

  • Okurkový sirup

    Obsahují 96 % vody, prospěšné minerály a vitamíny. Díky draslíku pomáhají přirozeně odvodňovat organismus.

  • Sirup z meruněk

    Už jste upekli meruňkový táč? Udělali meruňkové knedlíky a džemy? A zavařené meruňky už jsou u vás doma také všude?