Sirup z ostružin
S úterními recepty vás opět zveme do světa přírody a její léčivé síly. Dnes konkrétně do světa ostružin.
Jejich léčebná síla spočívá v bioflavonoidech. Tedy v látkách s antioxidačními účinky. Dalšími prospěšnými látkami v ostružinách jsou pak vitamín C, draslík, hořčík, železo a kyselina listová.
Budete potřebovat:
- 2 kg ostružin
- cca 2 kg cukru (podle množství šťávy)
- 120 ml citronové šťávy
Postup:
- Z opláchnutých ostružin vymačkáme šťávu.
- Můžeme použít odšťavňovač nebo jemný cedník tak, že ostružiny pomeleme v mlýnku na maso a hmotu protlačíme přes cedník.
- Šťávu necháme 2 dny odstát v pokojové teplotě.
- Z odstáté šťávy odstraníme po dvou dnech škraloup, který se na povrchu vytvořil, a přecedíme přes jemnou gázu.
- Na 1 litr tekutiny potřebujeme asi 1 a ½ kg cukru, 200 ml vody a 60 ml citronové šťávy.
- Cukr, vodu a citronovou šťávu přivedeme za stálého míchání k varu.
- Poté přidáme šťávu z ostružin a vaříme asi 2-3 minuty na mírném ohni.
- Z povrchu sbíráme a odstraňujeme pěnu.
- Poté hotový sirup naléváme do lahve, kterou ihned dobře uzavřeme.
Související
-
Okurkový sirup
Obsahují 96 % vody, prospěšné minerály a vitamíny. Díky draslíku pomáhají přirozeně odvodňovat organismus.
-
Sirup z meruněk
Už jste upekli meruňkový táč? Udělali meruňkové knedlíky a džemy? A zavařené meruňky už jsou u vás doma také všude?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.