Sídliště lovců mamutů, vojenské cvičiště a muzeum v přírodě. Tak šel čas na Rochusu nad Uherským Hradištěm

27. březen 2019

Archeologové našli na Rochusu stopy sídliště lovců mamutů z doby před více než třiceti tisíci lety. 

Uherské Hradišti je městem historických památek, archeologických nálezů nebo centrem slováckého folkloru. Má ovšem ještě jednu zajímavou oblast. Potkává se v ní historie s archeologií, folklorem, tradicemi a ještě navíc i výjimečnou přírodou. Nebudu vás dlouho napínat, je to Park Rochus s muzeem v přírodě. Dokonce nejmladším u nás.

Areál o rozloze přes 60 ha je v městské části Mařatice na svazích Černé hory, známých právě pod názvem Rochus. Označení se zřejmě vžilo díky tamní poutní kapli sv. Rocha ze 17. století. Je ovšem potvrzené, že prostor byl osídlený už v pradávné minulosti.

Archeologové našli na Rochusu stopy sídliště lovců mamutů z doby před více než třiceti tisíci lety. V minulém století, v jeho první polovině, na Rochusu lidé hospodařili. Měli tam pole, sady i pastviny. Od 50. let do začátku 21. století prostor využívala armáda jako vojenské cvičiště. Pak Rochus na pár let osiřel a taky pustnul.

Když přijdete na Rochus dnes, najdete nádhernou krajinu s množstvím stromů, keřů, květin a taky živočichů, dokonce chráněných.

Ve skanzenu jsou zemědělské usedlosti, stodola, seník, chlebová pec nebo pec na zakuřovanou keramiku. Všechny stavby, ať už jde o repliky nebo přenesená původní stavení, představují lidovou architekturu Uherskohradišťska minulých století se vším všudy. Postupně budou přibývat další a skanzen se promění v typickou dolňáckou vesnici.

Rezervací vede naučná stezka s devíti zastaveními. Když je poctivě projdete, dozvíte o Parku Rochus a Muzeu v přírodě všechno. Třeba, že jsou v něm dva sady. Jeden původních ovocných odrůd a druhý je sad oskeruší. Víte, že jeřáb oskeruše je strom Slovácka? V takovém místě proto nesmí chybět a až začnou stromy rodit, přibude muzeu v přírodě další rovina, chuťová. Poznávací okruh má necelých 2,5 km a vede i přes území, které je od roku 2005 v evropské soustavě chráněných území Natura 2000. Hlavním chráněncem je motýl bourovec trnkový, je na seznamu ohrožených druhů.

Skanzen Rochus můžete navštívit celoročně, nejvíce zážitků si ale odvezete z akcí, které se tam pořádají v rámci místních lidových tradic. A ještě jeden postřeh, z parku je nádherný pohled na Uherské Hradiště.

Spustit audio

Související