Ve slováckém kroji i v Londýně. Ořechov si uctil hrdinu, který se nebál

V Ořechově na Uherskohradišťsku odhalili památník spoluzakladateli mezinárodní Společnosti pro vědy a umění Jaroslavu Němcovi.

Jaroslav Němec se narodil v Ořechově v roce 1910 a zemřel v devadesátém druhém roce ve Washingtonu ve Spojených státech. Vzděláním právník byl před druhou světovou válkou zaměstnancem Krajského soudu v Uherském Hradišti.

S nástupem německé okupace se stal členem odbojové skupiny Paměť národa, poté emigroval do Anglie, kde působil v československé zahraniční armádě. Od roku 1944 působil v Sovětském svazu. Na podzim roku 1950 emigroval z Československa s manželkou do západního Německa a poté do USA.

Němec byl také prvním primášem Slováckého krúžku, předchůdce Hradišťanu. V roce 1950 však odešel do zahraničí. V USA, kde zakotvil, pracoval mimo jiné jako knihovník.

V exilu Němec napsal také knihu věnovanou dějinám Ořechova a okolních obcí. Její první díl komunisté v 70. letech zabavili, všechny tři díly vyšly souhrnně zásluhou ořechovského obecního úřadu až v roce 2014. "Takovou knihou se může pochlubit málokterá obec v naší republice," řekl Němcův prasynovec Jaromír Neužil.

V roce 1992 Jaroslav Němec zemřel. Pochován je na ořechovském hřbitově. V roce 1998 ho vyznamenal in memoriam prezident Václav Havel medailí Za zásluhy prvního stupně. Nový památník, který Němce připomíná, stojí v parčíku u ořechovského obecního úřadu. Ze žuly, bronzu a hliníku jej vytvořil akademický sochař Ondřej Oliva.

autor: Miroslav Urubek

Související