Šest pracovnic zlínského úřadu musí zastat, co dřív dělalo dvanáct lidí

30. leden 2012

Už tři víkendy od začátku roku strávili u počítačů zaměstnanci úřadů práce na Zlínsku. Do konce měsíce přitom musí ze zákona vyplatit dávky, jejichž agendu převzali od obecních a městských úřadů.

Klienti svoje peníze nakonec dostanou. Pokud hrozí prodlení při zasílání poštou nebo převodem, tak v posledních dvou dnech v měsíci i v hotovosti.

Je to ale za cenu vysokého nasazení a mnohdy i rodinných problémů. V kancelářích pracují především ženy a mimo mikrofon připouštějí, že zvládnout padesát hodin přesčasů a péči o domácnost je nadlidský výkon.

Problémy jim působí hlavně nový ale pomalý a špatně vybavený počítačový program. „Tyto programy nepřevezmou data, která už jsme jednou zadali do příspěvku na živobytí. Do druhé programu musíme zadat znovu stovky dat. Jsme tady od ráno do večera,“ popsala jedna z pracovnic zlínského úřadu práce.

Vedení úřadu o problémech ví. Stojí prý za nimi ale i nízký počet pracovníků. „Například agendu hmotné nouze teď vykonává šest zaměstnanců. Dříve na magistrátu stejnou práci dělalo dvanáct lidí. Znamená to, že každá pracovnice má teď dvojnásobný počet klientů,“ upozornila mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová.

Úřady práce vyplácejí sociální dávky od ledna letošního roku. Agendu a úředníky převzaly od městských úřadů. Kvůli problémům s vyplácením dávek žádají odboráři z úřadů práce v jedenácti městech odvolání ministra Jaromíra Drábka.

autor: rv
Spustit audio