Senioři ve Zlíně mají od začátku roku svou ombudsmanku

Práci ombudsmanky zajistí pro Zlíňany starší šedesáti let Charita Zlín. Pomůže například se smlouvami o dodávkách energií uzavíraných po telefonu a dalších situacích.

Senioři ve Zlíně mají od začátku letošního roku svou ombudsmanku. Je jí Jana Strouhalová z Charity Zlín. „Zlínským seniorům ve složitých životních situacích od věku 60 let bude poskytovat komplexní poradenskou činnost,“ sdělil mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Poradenství se bude týkat občansko-právních záležitostí, dávek, bydlení či bezpečnosti.

Čtěte také

„Asi nejrychleji rostoucím problémem, se kterým se město Zlín potýká v sociální oblasti, a vzhledem k demografickému vývoji ještě bude potýkat, je vzrůstající počet starých, často osamělých a dezorientovaných lidí. Abychom alespoň trochu zlepšili jejich situaci, rozhodli jsme se na podnět zastupitele Ivo Mitáčka zřídit od roku 2020 ve Zlíně službu seniorského ombudsmana,“ uvedl primátorův náměstek Aleš Dufek (KDU-ČSL).

„Jako největší problém současnosti ze své praxe pokládám často přes telefon uzavřené smlouvy na dodávky energií, případně jiných movitých věcí, s jejichž důsledky si pak senioři nevědí rady. A protože jde často jenom o tisícikorunové položky, ani se jim nevyplatí hledat odbornou právní pomoc,“ uvedl Dufek.

Rozhovor o nové seniorské ombudsmance si můžete poslechnout v záznamu.

Senioři se mohou na ombudsmanku obracet prostřednictvím formuláře na stránkách zlínské Charity. V papírové podobě je formulář k dispozici v městském informačním a turistickém středisku na radnici i na sekretariátu městského odboru sociálních věcí. Ombudsmanku je možné kontaktovat také na e-mailu: poradna@zlin.charita.cz, případně poštou na adrese Občanská poradna Charity Zlín, Seniorský ombudsman, Zálešná I/4057, 760 01 Zlín. Charita Zlín byla pro tuto roli vybrána loni ve výběrovém řízení.

autoři: Český rozhlas Zlín , Andrea Kratinová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související