Nereagují nebo nesouhlasí. Ve Zlínském kraji jsou stále majitelé psů, kteří svá zvířata nenechali očipovat

14. leden 2020 13:38

Také psi ve Zlínském kraji musí mít od Nového roku čip s registračním číslem. Majitelům, kteří tuto povinnost nesplnili, hrozí pokuta až padesát tisíc korun.

Veterináři ve Zlínském kraji se stále setkávají s neočipovanými psy. Povinnost přitom podle zákona platí od Nového roku. Podle zlínského veterináře Michaela Javory provinilce stíhají státní orgány. Pokuta se může vyšplhat až na padesát tisíc korun.

Podle zlínského veterináře Michaela Jvory se jedná o jednotlivé případy. „Takže to jsou trošku opozdilci, kterým se snažíme to dohnat a tuto situaci vyřešit tak, aby byla komfortní a správná, ale musím říct, že stále je ještě část těch klientů, kteří na to nereagují nebo vůbec nesouhlasí s tím, že by jejich pejsek měl být označen čipem,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín veterinář.

Čtěte také

Očipování psa přitom není nijak náročným zákrokem. Jedná se o jednorázový úkon srovnatelný s injekční aplikací. Mikročip o délce cca 1 cm je umístěn v aplikační jehle a je sterilně aplikován do podkoží zvířete. Obal mikročipu je vyroben z biokompatibilních materiálů, na které organismus zvířete nereaguje jako na cizí těleso.

Mikročip je pouze pasivním nosičem informace, neobsahuje žádný vlastní zdroj energie. Aktivovat mikročip umí jen speciální čtecí zařízení. Pořizovací cena mikročipu se pohybuje mezi 120 - 450 Kč a závisí na jeho typu. Další částku si soukromí veterinární lékaři účtují za jeho aplikaci. Ceny jsou smluvní.

Majitelům psů s neočipovaným zvířetem hrozí podle novely zákona platné od ledna letošního roku pokuta ve výši až 50 tisíc korun.

Na základě novely veterinárního zákona je s účinností od 1. ledna 2020 očkování psa proti vzteklině platné pouze pokud je pes označen mikročipem, případně označen čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011. Není tedy možné tuto proceduru odkládat až do dalšího přeočkování. Pokud tak již chovatel neučinil, je nutné nechat psa označit nejpozději do konce roku 2019, jinak bude očkování považováno za neplatné.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související