Příběh majitele pražíren a balíren kávy Arnošta Dadáka

Arnošt Dadák založil ve Valašském Meziříčí už ve svých sedmnácti letech pražírnu kávy. Jaký byl život tohoto podnikatele?

Arnošt Dadák byl moravský podnikatel, zakladatel pražírny a balírny kávy Dadák.

Narodil se 5. září 1887 ve Valašském Meziříčí. Od mládí se věnoval obchodu s potravinami, zejména s kávou. V roce 1905 založil ve Valašském Meziříčí pražírnu a balírnu kávy. V dalších letech rozšířil své podnikání i na import čaje, koření a suchých plodů. V průběhu modernizace ve 20. letech zakoupil v roce 1927 pozemek proti sokolovně a vybudoval na něm továrnu a obchodní dům s kávou.

Znal se nebo ještě blíže přátelil s Edvardem Benešem, T. G. Masarykem, Karlem Čapkem, Olgou Scheinpflugovou a dalšími osobnostmi své doby.

Dadák zemřel 5. dubna 1939 v rodném městě ve věku 52 let, na jeho skonu mělo podíl jak jeho vysoké pracovní nasazení, tak zklamání z politického vývoje po okupaci Československa Německem.

Firmu po něm zdědila manželka Božena, řídil ji jeho nejstarší syn Arnošt Dadák mladší (* 1920). Mladší z jeho tří dětí byla dcera Božena (* 1922) a nejmladší syn Jiří Dadák (* 1926), který se proslavil jako atletický reprezentant v hodu kladivem.

Jak kruté bylo pro firmu znárodnění v roce 1949? A vrátila se firma Dadák po roce 1989 do rukou rodiny? Připomeňte si životní příběh Arnošta Dadáka. Povídání doplnila vzpomínkami jeho vnučka Svatava Billová.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.