Salát z nových brambor
Chuť nových brambor je nezaměnitelná, dát si je můžete jen zalité máslem a osolené. Vaří se ve šlupce a stačí je jen jemně pomačkat a máte výbornou přílohu. V pondělním Apetýtu si připravíme salát z nových brambor. Jíst se dá jako hlavní chod nebo přílohu k jakémukoliv masu.
Budete potřebovat:
- 1 kg menších nových brambor
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce oleje
- 80 g tvrdého nastrouhaného sýru
na dresink:
- 5 lžic oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíci tekutého medu
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice
- 1 lžičku dijonské hořčice
na závěr přidáme:
- 10 sterilovaných malých okurek
- 5 vajec natvrdo nakrájených na kousky
- svazek jarní cibulky nakrájený na tenká kolečka
- petrželku a pažitku
Postup:
- Uvařené brambory ve slupce (v dobře osolené vodě a ne úplně doměkka), přepůlíme.
- Předehřejeme troubu na 230 stupňů.
- Na plech vyložený pečicím papírem brambory rozprostřeme, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a pečeme v troubě dozlatova a dokřupava.
- Nakonec posypeme sýrem, dopečeme, až se sýr rozpustí.
- Na dresink si smícháme olej, ocet, med a obě hořčice dohladka.
- Přidáme okurky, vejce, jarní cibulku a bylinky.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Bramborový salát zálivkou zlehka zalejeme.
Související
-
Bramborové jitrnice
Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.
-
Bylinkové máslo
Čerstvý chléb s máslem je svačinka, které se dá těžko odolat. Domácí máslo má však svoji nezaměnitelnou chuť.
-
Slovenské tvarohové pirohy
Obliba pirožků a různých plněných taštiček směrem k východu Evropy vzrůstá – a svou chutí i variabilitou obstojně konkurují italským plněným těstovinám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.