Slovenské tvarohové pirohy
Obliba pirožků a různých plněných taštiček obvykle z nudlového těsta směrem k východu Evropy vzrůstá – a svou chutí i variabilitou obstojně konkurují italským plněným těstovinám.
Na Slovensku je obvyklá náplň s brynzou, kdy se pirožky podávají jen s vyškvařenou slaninou, ale vyzkoušet můžete i jemnou tvarohovou variantu. Výborně ji vyváží a v závěru doplní dušené zelí s pikantním uzeným.
Připravte si:
na těsto:
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
na náplň:
- 100 g polotučného tvarohu
- 100 g brambor (uvařených a rozmačkaných)
- 1 vejce
- kopr
- případně další nakrájené bylinky dle vaší chuti
- sůl
- dušené kysané zelí
- uzené maso nakrájené na kostičky
Postup:
- Z mouky, vejce a soli vypracujeme tuhé nudlové těsto a rozválíme ho.
- Promícháme suroviny na náplň.
- Na polovinu rozváleného těsta klademe lžičkou hromádky náplně ve stejnoměrných rozestupech.
- Přikryjeme druhou polovinou těsta, okolo náplně těsto stlačíme a pak rozkrájíme na čtverce.
- V hrnci uvedeme do varu vodu, osolíme ji a vkládáme naplněné pirohy.
- Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené.
- Podáváme je s dušeným zelím promíchaným s na kostičky nakrájeným domácím uzeným. Když je mírně pikantní, dodá slovenské tradiční pochoutce ten správný říz.
Související
-
Špenátové palačinky
Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!
-
Játra se slaninou a cibulí
Dnes vám Apetýt nabízí rychlý recept na směs, která vám bude chutnat na topinkách nebo s bramborovou kaší a zelenými fazolkami. Uděláme s játra se slaninou a cibulí.
-
Pirohy z listového těsta
Nekynuté knedlíky středoevropského a východoevropského původu. Jsou půlkruhovitého, případně trojúhelníkovitého či obdélníkovitého tvaru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.