Špenátové palačinky

V Čejkovicích najdete templářskou tvrz a labyrint sklepů. Můžete navštívit voňavou Bylinkovou zahradu svaté Hildegardy, případně Vyhlídku na výsluní, k tomu popíjet čaj a ochutnat dobroty od místních cukrářek.

Dva vášniví vyznavači ekologie – Rakušan a moravský rodák založili v Čejkovicích roce 1992 doslova ráj bylin a koření z ekologického zemědělství. A právě do Sonnentoru se vydáme za osvědčeným receptem. Připravíme si Špenátové palačinky s krémovým sýrem.

Na porci pro čtyři osoby budete potřebovat:

  • 100 g baby špenátu
  • 2 vejce
  • 100 g špaldové mouky
  • 120 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • Dobrou náladu – směs květů a koření Sonnentor
  • sůl a pepř

Na náplň si připravte:

  • 100 g krémového sýru typu lučina
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 jarní cibulku
  • 2 lžíce sušených rajčat

Postup:

  1. Všechny ingredience na palačinky kromě mouky vložte do mixéru a dobře promixujte, přidejte 2 lžičky směsi, poté vmíchejte i mouku.
  2. Pokud by těsto bylo příliš husté, přidejte trochu mléka.
  3. Palačinky pečte na pánvi nasucho z obou stran.
  4. Na náplň nadrobno nakrájejte sušená rajčata i jarní cibulku a smíchejte se sýrem a bílým jogurtem.
  5. Jednotlivé palačinky namažte vrstvou náplně, srolujte a šikmo překrojte v půlce.

Další inspiraci na gastrovýlety po jižní Moravě na webu gourmetjiznimorava.cz

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.