S čím vstupuje projekt výstavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích do roku 2021? Nabízíme shrnutí

29. prosinec 2020

Diskuse o budoucí podobě nemocnice ve Zlíně má za sebou bouřlivý rok, jasno o projektu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích bude až v únoru 2021.

Výstavba nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Jedno z nejvíce diskutovaných témat roku 2020 ve Zlínském kraji.

Čtěte také

Do roku 2020 vstoupil bývalý hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL vypsáním výběrového řízení na projektanta nové nemocnice. Následovala kritika způsobu schválení z řad některých zastupitelů.  Odhlasovat projekt pak muselo zastupitelstvo ještě jednou, a to v květnu.

Čtěte také

I když zakázku na projektanta prověřoval antimonopolní úřad, vedení Zlínského kraje a město Zlín o prázdninách vyzvalo architekty, aby vymysleli, co se bude stávajícím areálem Baťovy nemocnice ve Zlíně a vybrali nejlepší architektonický návrh.

Proti projektu se postavila v létě občanská iniciativa Zachraňme Baťovku. Zástupci požadovali vypsání referenda zároveň s krajskými volbami. Nezískali ale včas dostatečný počet hlasů na jeho vypsání. 

Čtěte také

O výstavbě nové nemocnice nakonec rozhodly krajské volby, ve kterých těsně zvítězilo hnutí ANO. Lídr Radim Holiš už v předvolební kampani deklarovat, že projekt zruší. Na společném postupu – tedy záměr zrušit se shodla celá nová koalice –hnutí ANO, Piráti, ODS a sociální demokraté.

Čtěte také

Lidovecký Ex-hejtman Jiří Čunek ale těsně před volbami stihl vybrat projektanta nové nemocnice a i když s ním smlouvu nakonec nepodepsal, nové vedení se teď se zrušením výběrového řízení potýká. Kvůli možným pokutám pro Zlínský kraj si vzalo hejtmanství čas navíc.

Čtěte také

O zrušení záměru výstavby nové nemocnice, které má většinovou podrporu v současném zastupitelstvu, by tak měl Zlínský kraj nakonec jednat na zasedání začátkem února příštího roku.

V reportáži připomínáme, jaké důležité okamžiky ve věci nové nemocnice zaznamenaly diktafony našich reportérů v roce 2020 u jednotlivých aktérů sporu.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související