Rybí recepty
Recept na kapra a rybí omeletu z Apetýtu 28. června s Věrou Hotařovou.
Kapr s ořechovou krustou
Suroviny:
5 porcí filé z kapra, citron, sůl, hladká mouka, 190 g másla, 100 g ořechových jader, 100 g strouhaného sýra, 5 lžic sladké smetany, 4 lžíce bílého vína, strouhanka, muškátový květ
Postup:
Kapra osolíme, pokapeme citronem, opepříme a obalíme v hladké mouce. V předehřáté troubě rozpustíme v pekáčku polovinu másla, vložíme porce kapra kůží dolů, opečeme, podlijeme trochou horké vody a pečeme asi 15 minut. Mezitím si připravíme krustu. V misce smícháme rozdrcené oříšky se sýrem, přilijeme smetanu, víno a promícháme. Pak porce kapra obrátíme kůží nahoru, potřeme je hustě krustou, posypeme strouhankou a muškátovým květem. Přelijeme rozpuštěným máslem a pečeme ještě asi 10 minut, dokud krusta nedostane zlatohnědou barvu. Podáváme s pečeným bramborem nebo chlebem.
Rybí selská omeleta
Surovin:
250 g rybího masa, sůl, pepř, 1 cibule, 40 g sádla, 200 g vařených brambor, 3 vejce, petrželka či pažitka, rajče
Postup:
Rybí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dusíme na sádle s drobně nakrájenou cibulí. Přidáme nakrájené vařené brambory, prohřejeme, zalijeme rozšlehanými vejci, promícháme a zapečeme v troubě. Po upečení posypeme petrželkou či pažitkou a ozdobíme dílkem rajčete.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.