Rybáři a vědci provedli na řece Bečvě experiment, který ukázal, jak se v něm šíří neznámé látky

Vyšetřování otravy řeky Bečvy trvá už téměř 11 měsíců. Rybáři a vědci teď provedli experiment, který měl zjistit, jak se v něm šíří neznámé látky. Z pokusu vyplývá, že havárii nemusely způsobit kyanidy pocházející ze znalcem označené výpusti u Rožnova pod Radhoštěm.

Čtěte také

Loňskou ekologickou havárii stále vyšetřuje nejen policie, ale i aktivisté a odborná veřejnost. Na začátku srpna 2021 se poprvé sešla také sněmovní vyšetřovací komise, která kvůli pomalému šetření katastrofy na Bečvě vznikla, a vyslechla první svědky. Aktuálně byla seznámena s výsledky experimentu, který provedli rybáři.

Ti tvrdí, že je nelogické, aby ryby hynuly tři a půl kilometru od místa otravy. Proto v uplynulých dnech zjišťovali a dokumentovali chování neznámé látky v toku řeky. U výpusti z rožnovského kanálu vylili solný roztok a u splavů zjišťovali, kdy se smíchá s vodou v řece. To vše při stejném průtoku vody jako loni v září, kdy v řece uhynulo přes 40 tun ryb.

„Chlorid sodný je látka, která se v řece běžně vyskytuje. Například v dobách solení silnic se ho do řeky dostane mnohonásobně víc, než jsme použili při tomto pokusu,“ objasňuje výběr pokusné látky profesor Jakub Hruška, který na experimentu také spolupracoval.

Z výsledku pokusu je zřejmé, že chemická látka se díky peřejím a jezům mezi výpustí označenou znalcem a místem, kde našli rybáři první otrávené ryby, rozprostře po celé šíři řeky mnohem dříve, než po třech kilometrech. Je tak zpochybněn závěr, že havárii způsobily kyanidy vypuštěné z označeného místa u Rožnova pod Radhoštěm.

Na základě výsledků tohoto pokusu parlamentní vyšetřovací komise znovu apelovala na policii, ministerstvo a Českou inspekci životního prostředí, aby zveřejnili výsledky rozborů vody odebrané po havárii.

Vývoj všech událostí ohledně otravy řeky Bečvy i vyšetřování nabízíme na https://rozhl.as/souhrnBecva.

Šetření sněmovní vyšetřovací komise bude pokračovat v druhé půlce srpna výslechem dalších svědků. Závěrečnou zprávu komise předloží Poslanecké sněmovně v září.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.