Loňskou masivní otravu řeky Bečvy řeší sněmovní vyšetřovací komise, její první zjištění jsou zarážející

10. srpen 2021 10:00
Zprávy ze Zlínska

Loňskou ekologickou havárii v řece Bečvě nemusely způsobit kyanidy. Sněmovní vyšetřovací komisi to ve Zlíně řekli někteří z hostů, které komise vyslechla. Podle jednoho z členů komise Petra Gazdíka svědci na místě havárie cítili zápach chlornanu sodného neboli Sava, kterým se někdo mohl snažit kyanidy zneutralizovat.

Vloni v září uhynulo v Bečvě nejméně 40 tun ryb. Vyšetřovatel na konci června obvinil jednoho člověka a jednu firmu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Opozice ale kvůli vleklému vyšetřování a nejasnostem iniciovala vznik vyšetřovací komise.

Sněmovní vyšetřovací komise Bečva

Sněmovní vyšetřovací komise poprvé zasedala 9. srpna ve Zlíně a vyslechla šest osob z řad odborníků nebo aktérů havárie. Byli mezi nimi například ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková, profesor Masarykovy univerzity Ivan Holoubek, který je expertem na znečištění životního prostředí, nebo Stanislav Pernický z Českého rybářského svazu.

Největší rozruch způsobilo sdělení poslance Jaroslava Holíka z SPD, podle kterého někteří hosté zpochybnili teorii, že ryby otrávil kyanid. Ryby totiž prý byly poleptané, což kyanidy nedělají. Podle dalšího člena komise Petra Gazdíka z hnutí STAN svědci na místě havárie cítili zápach chlornanu sodného, kterým se někdo mohl snažit kyanidy zneutralizovat.

Úkolem komise není vypátrat viníka havárie, to přísluší orgánům činným v trestním řízení, ale zjistit, jestli při vyšetřování okolností havárie nedošlo k pochybení České inspekce životního prostření, vodoprávního úřadu, policie nebo státního zastupitelství. Podle členů vyšetřovací komise je už nyní zcela jasné, že při vyšetřování došlo k fatálnímu selhání státních úřadů a bude potřeba změnit zákony, aby se v budoucnu případné další vyšetřování už takto neprotahovalo.

Vývoj všech událostí ohledně otravy řeky Bečvy i vyšetřování nabízíme na https://rozhl.as/souhrnBecva.

Vyšetřování sněmovní vyšetřovací komise nekončí. Znovu by měla zasednout v týdnu od 16. srpna a pozvaných má dalších osm svědků, většinou svědky havárie. Závěrečnou zprávu komise předloží Poslanecké sněmovně v září.

Spustit audio

Související