Ředitelé škol zřizovaných Zlínským krajem mají domácí úkol: Musí během pěti let ušetřit dvacet procent na energiích

2. listopad 2022 15:05

Během pěti let mají ředitelé škol zřizovaných Zlínským krajem snížit náklady na energie o dvacet procent. Vyzval je k tomu hejtman Radim Holiš z hnutí ANO.

Zlínský kraj má jako jediný v republice pro organizace, které pod něj spadají, zafixované ceny energií ještě na dva roky. Přesto se chce jeho vedení připravit na dobu, kdy toto zastropování skončí. Ve všech svých organizacích a úřadech chce šetřit.

Aktuálně vyzval ředitel škol, aby do poloviny příštího roku předložili plán, jak ušetří dvacet procent na energiích. To bude u některých staveb velmi komplikované. Některé školy sídlí ve velmi starých budovách – například Střední uměleckoprůmyslová školy v Uherském Hradišti, která sídlí v bývalém justičním paláci z konce devatenáctého století a navíc je vytápěná plynem.

Lehké to nebudou mít například ani ve Střední škole nábytkářské a obchodní v Bystřici pod Hostýnem, kde jsou například velmi chatrné stěny některých dílen.

Podle hejtmana Radima Holiše jsou ředitelům připraveni poradit pracovníci Energetické agentury Zlínského kraje. Pokud by i tak byla plánovaná opatření extrémně nákladná nebo omezená technicky, může podle vyjádření hejtmana kraj zvažovat například přesun výuky do jiných prostor.

Spustit audio

Související