Zeleninový koláč

Připravte si na Velký pátek recept podle pekařky a cukrářky Petry Burianové.

Nachystejte si následující suroviny:

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla
  • 3 lžíce ledové vody
  • špetku soli
  • 250 g zakysané smetany
  • 3-4 utřené stroužky česneku
  • 2 velká vejce
  • sůl a pepř
  • tymián
  • hobliny (tenké plátky) řepy, mrkve, cukety, lilku

Postup:

  1. Vypracujeme rychle těsto a příliš ho v rukou nezahříváme.
  2. Pak ho zabalíme a dáme do lednice odpočinout asi na hodinu.
  3. Poté těsto vyválíme a vyložíme jím formu.
  4. Těsto na dně propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a zatížíme. „Já používám drobné fazolky, které si po vychladnutí ukládám a používám opakovaně,“ doporučuje Burianová.
  5. Takto předpečeme 10 minut na 190 stupňů. Odstraníme zátěž a papír.
  6. Nalijeme náplň, kterou si připravíme smícháním vajec, zakysané smetany, česneku, koření a soli.
  7. Zeleninu si nakrájíme loupáčkem na brambory na hobliny a od středu je svineme do spirály.
  8. Koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších asi 35 minut.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.