Provozovatel sítě obchodů ENAPO je v úpadku, šedesátce prodejen ve Zlínském kraji hrozí zánik

27. červen 2023 15:08

Kroměřížská firma ROSA market, která provozuje síť prodejen ENAPO, je v úpadku. 26. června 2023 ho vyhlásil Krajský soud v Brně.

Šedesátce prodejen ENAPO ve Zlínském kraji hrozí velké problémy a některým i konec. Jejich provozovatel ROSA market je totiž v úpadku.

Společnost ROSA market na sebe sama podala insolvenční návrh. Není totiž schopná splácet své dluhy, které jsou aktuálně ve výši vice než 430 milionů korun. Hlavním důvodem problémů je podle firmy zvýšení cen energií, rostoucí náklady na zaměstnance nebo změna zákaznického chování po covidové pandemii. Firma chce proto k pronájmu nabídnout část prodejen nebo prodat nepotřebný majetek.

O jejím osudu budou rozhodovat věřitelé, přezkoumání pohledávek je plánované na polovinu listopadu. Zástupci společnosti ROSA market se k celé situaci zatím nechtěli vyjádřit. Firma ale už zaměstnance v dopise informovala, v jaké stavu její hospodaření je. Rozhodnutí o zrušení poboček nicméně ještě nepadlo. 

Zrušení prodejen ENAPO by se dotklo hlavně občanů menších obcí, které nemají jiný obchod s potravinami. To se týká například obce Žlutava na Zlínsku nebo Kostelan na Kroměřížsku.

Jak potvrzuje nejen nezávislý starosta Kostelan na Kroměřížsku Jan Petřík, ale i zaměstnanci některých prodejen, už delší dobu jsou problémy v dodávkách do sítě ENAPO. Jde například o pečivo, kosmetiku a rozhodlo se i o zrušení prodeje novin.

Konkrétně v Kostelanech pronajímá prostory prodejny obec a výpadky v placení nájemného nepozoruje. Vzhledem k tomu, že v obci jiný obchod s potravinami není, chce obec s firmou jednat o možném převzetí prodejny. Zatím ale žádné konkrétnější informace od jednatele společnosti nemají.

Spustit audio

Související