Jednatele hokejového klubu Berani Zlín Roberta Hamrlu vyšetřuje policie kvůli hospodářské kriminalitě

21. červen 2023 11:36

Policie ve Zlínském a Jihomoravském kraji zadržela devět lidí kvůli hospodářské kriminalitě. Mezi nimi je i šéf zlínského hokejového klubu Robert Hamrla

Zlínští kriminalisté ve středu 21. června 2023 zahájili trestní stíhání devíti lidí a 14 firem v souvislosti s trestným činem krácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství. Skupina způsobila České republice škodu za více než 20 milionů korun. "V souvislosti s touto trestnou činností zlínští kriminalisté ve spolupráci s jihomoravskými kriminalisty na šestnácti místech Zlínského a Jihomoravského kraje provedli 12 domovních prohlídek a deset prohlídek jiných prostor. Zajistili při nich finanční prostředky jak v hotovosti, tak i na bankovních účtech a také nemovitosti. Ze zajištěných hodnot bude pokryta celá způsobená škoda," uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová. 

Podle vyjádření Kyšnerové kriminalisté prokázali, že stíhané osoby nejméně od začátku roku 2016 do listopadu roku 2022 v úmyslu zkrátit daň z přidané hodnoty vytvořily a posléze se různou měrou zapojily do uměle vytvořeného řetězce obchodních společností, v rámci něhož fiktivně poskytovaly reklamní služby.

Sedmi pachatelům za tuto trestnou činnost hrozí až osm let vězení, dalším dvěma až deset let, všichni jsou stíháni na svobodě.

Při úterní razii zadrželi policisté devět lidí, jejich totožnost neuvedli. Hokejový klub Berani Zlín nicméně ve zprávě na svém webu uvedl, že jedním z vyšetřovaných je jednatel hokejového klubu Robert Hamrla. Klub ale odmítl, že by vyšetřování souviselo s činností klubu. Z výpisu z katastru, který má Český rozhlas k dispozici, policie Hamrlovi zajistila dům ve Zlíně.

Vedení klubu Berani Zlín dočasně přebírají prokuristé, kterými jsou Jan Pravda a Zdeněk Sedlák.  Město Zlín, které vlastní v hokejovém klubu Berani Zlín 49 procent akcií, zatím na obvinění jednatele Roberta Hamrly reagovat nebude. Uvedl to primátor Jiří Korec z ANO s tím, že město chce situaci řešit ve čtvrtek, kdy budou přesnější informace k případu. V pátek pak bude jednat vedení klubu.

Spustit audio

Související