Problémy jenom na Pahrbku u Napajedel, platí zákaz koupání. Jinde je voda v pořádku

Ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku přetrvává zákaz koupání. Hygienici ho tam vyhlásili před dvěma týdny.

Důvodem je zvýšený výskyt sinic a chlorofylu a také snížená průhlednost vody. ČTK to dnes řekla Eva Javoříková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje. Další přírodní koupaliště ve Zlínském kraji, z nichž hygienici v tomto týdnu odebrali vzorky, jsou vhodná ke koupání.

Potíže s kvalitou vody jsou na Pahrbku dlouhodobé. Koupání tam hygienici zakázali i na konci loňského července, a to kvůli mikrobiálnímu znečištění vody, která navíc obsahovala vysoké množství sinic a chlorofylu. Zákaz tehdy platil až do konce letní sezony.

Slovácké moře, valašský Balaton, rybníky i biotopy. Horko láká k vodě, problém mohou být sinice

Jezero mezi Ostrožskou Novou Vsí a Uherským Ostrohem

Osvěžení v těchto parných dnech hledají někteří lidé kromě koupališť také v rybnících nebo požárních nádržích.

Podle Javoříkové nemá voda ve slepém rameni pohyb a v suchém a horkém počasí se tedy snadno zhorší její jakost. "Na místě se nyní objevuje i příhladinový vodní květ," uvedla.

Mírně zhoršenou kvalitu vody mají vlivem zvýšeného výskytu chlorofylu nádrže Bystřička a Horní Bečva na Vsetínsku a Luhačovická přehrada na Zlínsku. Voda ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově na Vsetínsku má sníženou průhlednost. Po koupání na zmiňovaných místech by se proto lidé měli na základě doporučení hygieniků osprchovat.

Naopak zcela bez závad je aktuálně voda ve Štěrkáči v Otrokovicích a v nádrži Všemina na Zlínsku. Vodou vhodnou ke koupání bez jakýchkoliv omezení disponuje i přírodní koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku.

Stejně jako loni, také letos kontrolují hygienici ve Zlínském kraji osm přírodních koupališť. Zveřejňují i výsledky měření majitelů přírodních koupacích biotopů v Honěticích na Kroměřížsku, Modré na Uherskohradišťsku a Prostřední Bečvě na Vsetínsku. I tam by měla být voda bez závad.

zdroj: ČTK

Související