Praktikům ve Zlínském kraji vadí nový systém, s očkováním většina končí

26. květen 2021

Většina praktiků ve Zlínském kraji končí s očkováním. Vadí jim způsob rozdělování vakcín Moderna a jejich distribuce. Třeba lékařka Edita Bosáková ze Zlína teď naočkuje zájemce už jen druhými dávkami.

Praktická lékařka Edita Bosáková ze Zlína v úterý odpoledne naočkovala vakcínou proti koronaviru poslední zájemce. Práci jim aktuálně komplikují i nové podmínky pro podávání látky Johnson Johnson. Tuto jednorázovou vakcínu by měli dostávat lidé nad 60 let, zájem o ni mají ale mladší lidé.

"My už jsme řekli, že končíme. Dostali jsme poslední desítku dávek Moderny, z toho se jich dá připravit de facto dvanáct. A konec s prvními dávkami. S mladými je problém, že chtějí na dovolené, těšili se na jednodávkový Johnson & Johnson, ale ty pro ně zase nebudou," říká Bosáková.

S očkováním prvními dávkami tak skončila, stejně jako někteří její kolegové ve Zlínském kraji. Podle šéfa krajského sdružení Lubomíra Nečase končí s očkováním téměř všichni z 250 lékařů v kraji.

Praktikům se nelíbí přístup Ministerstva zdravotnictví a nový způsob distribuce vakcíny Moderna. Společnost Avenier dodává vakcíny pouze po 100 dávkách a to je pro lékaře mnoho.

autoři: Veronika Žeravová , Radek Štěrba
Spustit audio

Související