Zlínský kraj hlásí: Brzy nebudeme mít v očkovacích centrech koho očkovat. Praktici mají opačný problém

29. duben 2021 17:10

Zástupci Zlínského kraje vyzývají obyvatele nad 55 let, kteří se chtějí nechat očkovat, aby se co nejdříve zaregistrovali do Centrálního rezervačního systému. 

I několik týdnů čekají lidé ve Zlínském kraji na očkování u praktického lékaře. Naproti tomu v očkovacích centrech dostanou lidé zvací sms téměř okamžitě. Vzhledem k aktuálnímu počtu registrovaných v kraji nyní hrozí, že v některých místech ve Zlínském kraji nebude od příštího týdne koho očkovat. Proto teď vedení kraje vyzývá všechny zájemce, aby se registrovali do Centrálního rezervačního systému.

Ve Zlínském kraji bylo ve čtvrtek 29. dubna ráno takzvaně před závorou, tedy těch, kteří jsou zaregistrovaní a čekají na termín očkování proti covidu, přes 8200 lidí. V osmi očkovacích centrech v kraji přitom očkují přes tři a půl tisíce lidí denně.

K očkování by se přitom mohly v kraji registrovat desítky tisíc lidí, nyní již od 55 let věku. Hejtmanství proto vyzývá obyvatele kraje, aby tak učinili. Pokud se tak nestane a registrovaných bude nadále málo, je možné, že vakcíny dostanou kraje, kde je zájemců o očkování více, řekli dnes novinářům hejtman Radim Holiš (ANO) a krajský koordinátor očkování proti covidu-19 Jiří Lučan.

Lučan také upozornil na to, aby s očkováním neváhali lidé, kteří jej chtějí mít hotové před létem, například kvůli cestování o prázdninách. Pokud se někdo nechá nyní očkovat, termín druhé dávky bude mít na začátku června. Pokud se lidé rozhodnou pro očkování až těsně před prázdninami, bude trvat, než dostanou druhou dávku vakcíny. Od května se budou vzhledem k oddálení druhých dávek vakcíny podávat jen první dávky, je proto prostor očkovat co nejvíce lidí. Cílem je podle Lučana také to, aby se co nejrychleji mohly očkovat i další věkové kategorie.

V kraji, kde žije asi 580.000 lidí, bylo do středy 28. dubna 2021 podáno 154.605 dávek vakcíny, ukončené očkování má 48.915 lidí.

Někteří praktičtí lékaři přestávají očkovat

Čtěte také

V očkovacích centrech v kraji se podává vakcína firem Pfizer/BioNTech, praktičtí lékaři dostávají veškeré vakcíny od firem Moderna a AstraZeneca, dodávky jsou však malé a nepravidelné. Do očkování se zapojilo asi 250 z necelých 300 praktiků v kraji, dosud podali asi 38.700 dávek vakcíny.
"Asi 50 praktiků je naštvaných, že vakcíny nechodí a rozhodli se, že dál nebudou očkovat. Doočkují druhé dávky a přestanou očkovat," řekl dnes krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas. Časy dodávek se podle něj neustále mění, v příštím týdnu by mělo do kraje dorazit asi 8000 dávek vakcíny od firmy AstraZeneca.

Řešením by mohlo být podle předsedy krajských praktiků Lubomíra Nečase to, že kraj jim přidělí i vakcíny Pfizer. Ty jsou sice složitější na skladování, ale podle Nečase by to při dobře zvládnuté distribuci někteří praktici bez problémů zvládli. Kooridnátor očkování Jiří Lučan i hejtman Radim Holiš z ANO potvrdili, že kraj teď bude jednat a chce zajistit Pfizer pro praktiky tak, aby mohli vyočkovat zájemce z řad seniorů, kteří nechtějí do velkých očkovacích center a čekají v pořadníku u svého doktora.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související