Požár Libušína zatím bez trestu. Řemeslníka soud ve Vsetíně zprostil obžaloby

11. červen 2020 09:09

Za obecné ohrožení z nedbalosti muži hrozilo dva až osm let vězení

Okresní soud ve Vsetíně zprostil muže obžaloby ze způsobení požáru chaty Libušín. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozilo dva až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Čin, jak jej popsala obžaloba, není trestným činem, uvedla soudkyně Alena Matochová ve zdůvodnění rozsudku.

Čtěte také

"Šlo o neobvyklý, nahodilý a nepředpokládaný souhrn událostí, ale i o opomenutí zásad požární bezpečnosti a ochrany kulturní památky," uvedla Matochová.

Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal.

Pavel Pryszcz, který zajišťoval opravu komínů budovy, práci podle obžaloby zanedbal. Zakázku totiž zadal dvěma zaměstnancům, kteří nebyli odborně způsobilí a zvolili nesprávný technologický postup.

Jejich práci ale podle státního zástupce Pryszcz nezkontroloval, a vydal revizní zprávu, že komíny jsou bez závad. Jenže vysoké teploty spalin poškozovaly podle obžaloby trámy kolem komína v kuchyni budovy, což sedm let po opravě vedlo ke zničujícímu požáru.

Valašské muzeum v přírodě, které má památku ve správě, po něm požaduje 112 milionů korun, pojišťovna pak 38 milionů. Pavel Pryszcz ale svou vinu od začátku zpochybňoval a před soudem odmítal vypovídat.

Předsedkyně senátu Alena Matochová dnes při odůvodnění rozsudku uvedla, že soud se zabýval také možností úmyslného zapálení, tuto verzi se však nepodařilo prokázat.

Podle Matochové je však řada pochybností. "Soud se v žádném případě neztotožňuje se závěrem státního zástupce, že verze úmyslného zapálení je nesmyslná. Pochybnosti tady jsou, ale nepodařilo se tuto verzi prokázat," uvedla Matochová.

Muzeum rozhodlo po požáru o obnově chaty, jež byla od roku 1995 národní kulturní památkou. Stavba začala v létě 2017, nyní je prakticky hotový, veřejnosti se má otevřít letos v létě.

 

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související