Potvrzen konec dominance ČSAD Vsetín. Za šest set milionů ročně budou jezdit čtyři autobusové společnosti

Radní Zlínského kraje schválili výběr dopravců, kteří budou deset let od 15. prosince provozovat veřejnou linkovou dopravu v kraji.

Zakázka je rozdělena na šest částí podle oblastí, a to Zlín, Uherské Hradiště, Kroměříž, Vsetín, Valašské Meziříčí a Valašské Klobouky, uvedla mluvčí kraje Adéla Kousalová. Zakázku získaly čtyři společnosti.

V oblasti Zlín by měla jezdit společnost Arriva Morava, na Uherskohradišťsku a v oblasti Valašské Klobouky ČSAD Bus Uherské Hradiště, na Kroměřížsku Krodos Bus, na Vsetínsku a v oblasti Valašské Meziříčí Transdev Morava a TQM - holding.

Skončí dominantní ČSAD Vsetín? Noví dopravci útočí na autobusové linky na Valašsku

bus - autobus - veřejná doprava

Ve Zlínském kraji zřejmě skončí dotovaný dominantní autobusový dopravce ČSAD Vsetín. Ve výběrovém řízení na obsluhu šesti regionů nepředložila společnost ani jednou nejnižší nabídku. 

Oproti současnému stavu linky v kraji posílí, celkový počet kilometrů bude navýšen o více než 20 procent. Kraj již dříve uvedl, že počet objednávaných kilometrů u autobusů by měl vzrůst ze současných 20,5 milionu na téměř 25 milionů.

"Při předpokládaných ročních výkonech činí celková vysoutěžená cena 923,5 milionu korun bez DPH ročně. Od ní je však potřeba odečíst tržby z jízdného, které budou příjmem kraje," řekla Kousalová. Tržby by měly činit asi 35 procent z celkové ceny a roční náklady by měly být asi 550 až 600 milionů korun bez DPH.

"Vybrali jsme dopravce, kteří pro tyto oblasti předložili nejvhodnější nabídku, tedy nejnižší cenu, a zároveň splnili všechny požadované kvalifikační a technické podmínky," uvedl hejtmanův náměstek Pavel Botek (KDU-ČSL).

Nový koncept by měl zaručit pravidelnost spojení i modernější vozový park s průměrným stářím autobusů maximálně šest let. Díky plánovanému zavedení integrované dopravy v kraji by cestující měli použít jen jednu jízdenku i v případě kombinace vlaku a autobusu, přičemž spoje by měly na sebe navazovat.

 "Schválení uzavření smluv s vybranými dopravci bude předloženo Radě Zlínského kraje až následně vzhledem k probíhajícímu správnímu řízení, vedenému Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže na základě návrhu společnosti BusLine LK s.r.o., která však nabídku na služby ve Zlínském kraji nepodala. Společnost BusLine LK s.r.o. vznesla námitku vůči celkovému zadání podmínek soutěže," uvedla mluvčí.

Vybraní dopravci podle oblastí
Oblast Zlín – ARRIVA MORAVA a.s.
Oblast UH – ČSAD BUS Uherské Hradiště a.s.
Oblast KM – KRODOB BUS a.s.
Oblast Vsetín – Transdev Morava s.r.o. a TQM – holding s.r.o.
Oblast Valašské Meziříčí - Transdev Morava s.r.o. a TQM – holding s.r.o.
Oblast Valašské Klobouky - ČSAD BUS Uherské Hradiště a.s.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související