Skončí dominantní ČSAD Vsetín? Noví dopravci útočí na autobusové linky na Valašsku

Ve Zlínském kraji zřejmě skončí dotovaný dominantní autobusový dopravce ČSAD Vsetín. Ve výběrovém řízení na obsluhu šesti regionů nepředložila společnost ani jednou nejnižší nabídku. 

Do kraje míří na příštích deset let noví dopravci, tedy společnosti Arriva a Transdev-TQM. Výběrové řízení ještě musí schválit krajská rada.

Na obsluhu Vsetínska a Valašskomeziříčska předložila nejnižší nabídku společnost Transdev-TQM, v oblasti Zlínska by měla nově jezdit Arriva.

Protesty z jihu Valašska. Nerušte nám přímé autobusy a vlaky do Brna, vyzývají kraj

Osobní vlak společnosti České dráhy v zimním provozu ve sněhu (ilustrační foto).

Starostové z jižního Valašska odmítají plánované rušení dálkových spojů.

ČSAD Uherské Hradiště získá zřejmě Valašskokloboucko a zůstává na Uherskohradišťsku, na Kroměřížsku by měla jezdit i v dalších letech společnost KRODOS.

ČSAD Vsetín zatím obsluhuje 4 oblasti, především Valašsko.

Podle zástupců vsetínské firmy nižší ceny za kilometr než nabízela, nejsou reálné. Společnost obsluhuje 60 procent Zlínského kraje a zaměstnává asi 400 řidičů. Nicméně ústy mluvčího Miroslava Slaného říká, že se o své zaměstnance i v dalších letech postará.

Dvě společnosti podaly na kraj námitku vůči zadání výběrového řízení. Byl to i jeden z nových dopravců, Transdev TQM. Ten dokonce napadl soutěž u antimonopolního úřadu. Po několika dnech ale podnět stáhl

Pokud krajská rada odsouhlasí výsledky výběrového řízení, nastane ještě jedna výrazná komplikace.

Autobusová nádraží ve Zlíně, Vsetíně, Valašském Meziříčí a Rožnově totiž patří společnosti Z Group, která vlastní ČSAD Vsetín.  Nové dopravní společnosti tak čekají velmi náročná jednání o odkupu, případně nájmu.

autor: pes
Spustit audio

Související