Nic do Brna, mnoho do Vysokého Pole. Starostové z jižního Valašska se s krajem dohadují na autobusech a vlacích

8. únor 2019

Starostové jižního Valašska nesouhlasí s plánovanou změnou autobusových jízdních řádů, které mají začít platit od letošního prosince.

Svůj nesouhlas starostové včera vyjádřili na valné hromadě ve Valašských Kloboukách, na kterou přizvali radního Zlínského kraje pro dopravu Pavla Botka z KDU-ČSL.

Dvacítka starostů si stěžovala na tři hlavní problémy. Tím prvním je zrušení dálkových spojů do Brna, druhým zbytečně vysoká četnost linkových spojů mezi obcemi, dále požadují nastavení spojů tak, aby to vyhovovalo potřebám lidí v jednotlivých obcích.

Protesty z jihu Valašska. Nerušte nám přímé autobusy a vlaky do Brna, vyzývají kraj

Osobní vlak společnosti České dráhy v zimním provozu ve sněhu (ilustrační foto).

Starostové z jižního Valašska odmítají plánované rušení dálkových spojů.

Spory jsou kolem přímých linek ve směru na Brno. Podle náměstka Pavla Botka z KDU-ČSL jsou přímé spoje velmi málo vytížené, starostové ale tvrdí pravý opak a plánované přestupování se jim nelíbí.

Připomněli, že vzhledem k velmi častým komplikacím v dopravě zvláště v zimě, by nemuseli cestující navazující spoj stihnout. Na zachování dálkových linek starostové trvají a náměstek hejtmana přislíbil, že vše ještě nechá přezkoumat.

Starostové se s krajským radním neshodli ani na počtu místních linek. Podle plánů by přibylo velké množství dopoledních spojů, které jsou podle starostů zbytečné, protože v době kdy jsou lidé v práci a ve škole v nich nikdo jezdit nebude.

Například Vysokým Polem by měly od 15. prosince linky projet šedesátkrát za den, v průměru tedy každých 25 minut.

Nezávislá starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková, také připomněla, že při tak velkém množství spojů by se mohlo stát z náměstí ve Valašských Kloboukách odstavné parkoviště autobusů, které budou čekat na odjezd, a že by se také mohla zhoršit průjezdnost centrem města.

Podle Botka jde o testování. Více autobusů pojede přes obce proto, aby měli lidé možnost volby. Kraj bude vytíženost monitorovat a po čase pak četnost spojů upraví.

Spoje, které se mají zrušit:

Vlaky: 

Spěšný vlak Santon, Brumov-Bylnice - Brno Židenice

Odjezd: 5:05 z Brumova-Bylnice

Příjezd: 8:29 Brno Židenice

Autobusy 

Valašské Klobouky - Brno ÚAN Zvonařka

Odjezd: 5:10 autobusová stanice Valašské Klobouky

Příjezd: 8:10 Brno ÚAN Zvonařka

Odjezd: 10:00 autobusová stanice Valašské Klobouky

Příjezd: 13:05 Brno ÚAN Zvonařka

Odjezd: 14:00 autobusová stanice Valašské Klobouky

Příjezd: 17:10 Brno ÚAN Zvonařka

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související