Poprvé mimo Asii. Zlínská zoo má evropský primát, odchovala puštíka tečkovaného

Ve zlínské zoologické zahradě se podařilo odchovat puštíka tečkovaného, domovinou této středně velké sovy jsou lesy jihovýchodní Asie.

„Jde nejen o první odchov ve zlínské zoo, ale především o první odchov v zoologické zahradě mimo asijský kontinent,“ uvedla mluvčí zlínské zahrady Romana Bujáčková. Mládě se vylíhlo 15. dubna, díky péči rodičů dobře prospívá.

Čtyři puštíky tečkované zlínská zoo získala loni v srpnu z partnerské zoo v Indonésii. Po karanténě je chovatelé umístili do zázemí.

"Chtěli jsme puštíkům zajistit dostatečně klidné prostředí, navíc díky kamerovému systému jsme získali cenné informace o jejich chování. Jednotliví puštíci měli nejprve k dispozici svou samostatnou ubikaci. V prosinci jsme sestavili dva páry a každý pár umístili do jedné voliéry," uvedl zoolog Václav Štraub.

Barevné automaty zachraňují přírodu. Zlínská zoologická zahrada zahájila unikátní projekt

Barevná pokladnička v zoologické zahradě ve Zlíně

Návštěvníci zahrady ve Zlíně mohou rozhodnout, který projekt na ochranu zvířat ve volné přírodě podpoří.

Puštíci měli k dispozici tři druhy hnízdních budek, které se lišily velikostí, způsobem provedení nebo rozměrem vletového otvoru. Chovatelé k puštíkům vstupovali jen při přípravě krmení, dění ve voliérách však nepřetržitě zaznamenávaly kamery.

"Každý den jsme prohlíželi pořízené záběry a sledovali vzájemné chování párů. Na začátku března letošního roku, pouhých pár měsíců od spojení, jsme poprvé zaznamenali u jednoho páru páření. Doufali jsme, že bude úspěšné," uvedl Štraub. Samice snesla dvě vejce, jedno z nich bylo oplozené. "Vejce jsme po celou dobu ponechali u rodičů, vždy preferujeme přirozený odchov.

„Rodičovský pár své první hnízdění zvládnul naprosto skvěle. O mládě se vzorně stará a urputně je brání při nezbytných vizuálních kontrolách budky," řekl zoolog. Rodičovský pár s mládětem zůstal v chovatelském zázemí, druhý pár puštíků návštěvníci mohou vidět ve voliéře u expozice klokanů rudokrkých.

Puštík tečkovaný

Související