Pondělí je den D. Otevřou se školy, zahrádky hospod, kadeřnictví, zahrady i muzea

10. květen 2020 06:35

Končí část omezujících opatření, lidé mohou od pondělí znovu jít ke kadeřníkovi, holiči, na kosmetiku a masáž.

Od pondělí 11. května se otevírají také třeba všechny obchody v nákupních centrech kromě stravovacích zařízení, dále zahrádky restaurací, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů.

Nejvýše 100 lidí najednou bude moct navštívit kina a divadla. Žáci se mohou dobrovolně vrátit ke studiu ve skupinách po 15.

Provozovatelé restaurací můžou v pondělí otevřít zahrádky. Lidé ale musí dodržovat třeba jeden a půl metrové rozestupy. Při konzumaci nemusí mít podle Ministerstva zdravotnictví roušky. Někteří restauratéři ale neví, jak budou opatření vypadat v praxi. Například, jestli můžou podávat jídlo na talíři nebo musí být v plastovém boxu, doplňuje hospodský z Holešova Aleš Horák.

Městské divadlo Zlín neplánuje tento měsíc otevřít divadlo a začít hrát. Vládní uvolnění dovolují divadlům při dodržení podmínek otevřít už v pondělí. Podle ředitele scény Petra Michálka nelze dodržet všechna hygienická opatření, která vláda stanovila.

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravuje na červen dvě premiéry. Režisér Zdeněk Dušek se souborem nastudoval komedii Prokletí nefritového škorpiona. Druhou premiérou bude hra Deskový statek režiséra Igora Stránského. Divadlo s jejich uvedením počítá i v případě, že bude povolený pouze omezený počet diváků.

Lidé můžou od pondělí navštívit zahrady nebo zámecké parky, které ve Zlínském kraji spravuje Národní památkový ústav. Vnitřní prostory a expozice zůstanou zatím uzavřené. Podle ředitele památkového ústavu Kroměříž Petra Šubíka se podmínky otevření měnily rychle a příprava expozic je časově náročná. Otevření se týká třeba Květné zahrady v Kroměříži, Buchlovického parku nebo zahrad u Lednicko-Valtického areálu.

O návrat žáků 9. tříd do školy je ve Zlínském kraji zájem. Výuka bude ale dobrovolná a koncipovaná výhradně jako příprava na přijímací zkoušky na střední školy. Vzdělávací zařízení si proto zájem rodičů o umístění dětí do školy prověřovala předem.

Průzkum ukázal, že na většině z nich nastoupí k výuce více než polovina všech žáků. Například v Rožnově pod Radhoštěm na Základní škole 5. května se do lavic vrátí 37 ze 48 žáků, vyučovat se budou v malých skupinách, říká ředitel školy Miroslav Kokinopulos.

Za splnění zvláštních hygienických opatření mají otevřít holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby.

Zákazníky bude obsluhovat personál s dvojitou ochrannou obličeje. Před a po zahájení služby si bude muset dezinfikovat ruce, případně vyměnit rukavice. Platit bude povinný dvoumetrový odstup mezi zákazníky, a to i v čekací zóně. Preferována bude bezkontaktní platba za služby.

Harmonogram otevírání provozoven
autor: Český rozhlas Zlín

Související