Covidová nemocnice v Uherském Hradišti. S podezřením přišlo 456 lidí, pozitivních bylo 43

5. květen 2020 09:02

Stanem, ve kterém se třídí pacienti a příchozí do nemocnice, prošlo dosud přes 24 000 lidí, z toho 177 jich bylo s podezřením na onemocnění.

V Uherskohradišťské nemocnici, která je ve Zlínském kraji vyčleněna pro pacienty s onemocněním covid-19, bylo dosud od začátku epidemie 456 pacientů s podezřením na nákazu koronavirem i potvrzeným onemocněním.

Pozitivních pacientů bylo 43, z toho dvě děti a jedna rodička, pět pacientů bylo na ventilátoru. Zastupitelům Zlínského kraje včera řekl ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Čtěte také

V nemocnici nezemřel žádný pacient. "Jednoho pacienta jsme překládali s ventilátorem do brněnské nemocnice, který bohužel zemřel," uvedl Sládek. Nemocnice však pacienta nepřekládala kvůli jeho zdravotnímu stavu, ale protože chtěla uvolnit místo, když čekala větší nápor nakažených.

Stanem, ve kterém se třídí pacienti a příchozí do nemocnice, prošlo dosud přes 24 000 lidí, z toho 177 jich bylo s podezřením na onemocnění. Mezi personálem nemocnice se objevily čtyři případy nákazy, díky směnnému provozu a rozdělení na týmy se nákaza více nešířila. "Krom neurologického oddělení jsme udrželi provoz na všech odděleních," uvedl ředitel.

Nemocnice má 1400 zaměstnanců, stále je jich 80 doma kvůli péči o děti a dalších 80 je v pracovní neschopnosti. "Nedostatek personálu jsme neřešili, zbytek nemocnice jel totiž na 20 až 30 procent," uvedl ředitel.

Uherskohradišťská nemocnice se stejně jako jiné nemocnice vrací ke standardnímu provozu, stále je však připravena na přijímání pacientů s covidem-19. "Stále je zachováno třídění u vchodu, stále trváme na důsledném používání ochranných pomůcek," uvedl Sládek.

Ceny ochranných pomůcek podle něj výrazně vzrostly. "Za týden za ně utratíme půl milionu korun, to jsou dva miliony měsíčně, ve zlínské nemocnici je to 6,5 milionu a v Kroměříži 1,5 milionu. Jsou to obrovské ceny, rouška stála do koruny, nyní je za 15 až 20 korun," uvedl ředitel.

 Nemocnice jsou zatím podle něj dobře zásobeny. Nemocnicím podle Sládka hrozí omezení příjmů od zdravotních pojišťoven, které nyní například nehradí stěr při testování u pacienta při překládání z akutního lůžka na lůžka následné péče. Nemocnice také mohou přijít o příjmy z jiných činností, například lékárny, optiky nebo stravovacího provozu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související