Podívejte se: Letos poprvé vyplula na Baťův kanál výletní loď

9. květen 2020 17:20

Loď zatím nabízí svezení mezi Spytihněví, Napajedly a Otrokovicemi 

Letos poprvé vyplula na turisty vyhledávaném Baťově kanále výletní loď Morava.

Začátek sezony je však v letošním roce kvůli epidemii koronaviru nezvyklý, proti předchozím letům je posunutý o týden. Do odvolání také platí mimořádný jízdní řád, řekla dnes ČTK kapitánka Adéla Hampalová.

Čtěte také

Loď zatím nabízí svezení mezi Spytihněví, Napajedly a Otrokovicemi na Zlínsku. "Začátek letošní sezony je jiný než obvykle. Běžně začíná 1. května, letos je to o týden později. Lidé musí mít roušky, máme zde dezinfekci, rukavice pro posádku, po každé plavbě vydezinfikujeme loď," uvedla kapitánka.

Loď zatím vyplouvá až do odvolání v pátek, sobotu a neděli. Na loď o kapacitě 60 lidí zatím může jen deset pasažérů. Zájem lidí je zatím podle kapitánky vzhledem k postupnému uvolňování opatření menší.

V předchozích letech byla loď v květnu a červnu vytížená zejména kvůli školním výletům, návštěvám důchodců a objednaným zájezdům, zájem býval zejména o čtyřhodinovou plavbu spojenou s návštěvou napajedelského hřebčína. "Nyní jsou děti doma, žádné školní výlety nejsou, senioři jsou ohrožená skupina, objednávky jsou zrušené," uvedla Hampalová.

Loď běžně v květnu a červnu přepravila každý měsíc asi 900 lidí, o prázdninových měsících jich bylo ještě více. "Doufáme však, že jak bude pokračovat rozvolňování, tak by to snad už v červnu mohlo být v normálních kolejích," uvedla kapitánka, podle které se bude reagovat na další uvolňování opatření ze strany vlády.

Sezona běžně končí na konci září, letos by měla být o dva týdny prodloužena, zdymadla na kanále budou také již od půlky května více v provozu než obvykle.

První plavba výletní lodi Morava
První plavba výletní lodi Morava
První plavba výletní lodi Morava
zdroj: ČTK

Související