Policista z Kroměřížska prodával pervitin a bral úplatky, hrozí mu deset let

12. únor 2018 10:34

Ve vazbě skončil na návrh Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) devětadvacetiletý bývalý policista z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku.

Muž je od loňska stíhaný za prodej pervitinu, zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Po svém obvinění začal ovlivňovat svědky ve svůj prospěch, proto soud rozhodl o vzetí muže do vazby. Potvrdil to mluvčí GIBS Ivo Mitáček. V případě uznání viny hrozí muži až deset let vězení.

Informace o prodeji drog policistou získala loni Národní protidrogová centrála. Poté případ začala vyšetřovat GIBS.

Policista byl propuštěn

Podle Mitáčka bylo za pár týdnů potvrzeno, že prodejcem drog je skutečně příslušník policie, a to z Obvodního oddělení v Bystřici pod Hostýnem.

"Okamžitě byly zahájeny úkony trestního řízení a prověřování GIBS dospělo zanedlouho až k trestnímu stíhání policisty," uvedl mluvčí.

Muž byl loni v říjnu obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. "V průběhu minimálně jednoho roku, a to i při službě, prodal opakovaně pervitin konzumentům nejen na Kroměřížsku, ale také na Zlínsku, Přerovsku a Vsetínsku, za což převzal finanční hotovost v řádech statisíců korun," uvedl Mitáček.

Nechal si vyplatit desítky tisíc korun

Díky výslechům svědků, znaleckým zkoumáním a posudkům a zajišťování stop bylo v listopadu stíhání policisty rozšířeno o přečin zneužití pravomoci úřední osoby a zločin přijetí úplatku. Nechal si totiž vyplatit peníze ze to, že úmyslně nevyřešil případ vloupání do domu. Od podezřelých si nechal vyplatit desítky tisíc korun.

Poté byl policista propuštěn ze služebního poměru.

Minulý týden byl stíhaný muž zadržen, protože se podle GIBS pokusil za úplatu ovlivnit klíčová a již zadokumentovaná svědectví. Následně skončil ve vazbě. GIBS případ dál vyšetřuje.

Spustit audio

Související