Pojďte s námi do Otrokovic Na letiště, kde místo letadel najdete panenskou přírodu

5. duben 2022

V Otrokovicích na Zlínsku najdete spoustu malebných míst. Jedním z nich je i přírodní památka Na letišti.

V Otrokovicích před vlakovým nádražím je informační tabule a na ní jsem se dočetla o dvou turistických okruzích, které vedou po zajímavých lokalitách města. Jeden je značený modře, druhý zeleně. Ten mě zaujal, protože v jeho cíli je přírodní památka s názvem Na letišti. Tak se jmenuje slepé rameno řeky Moravy, známé taky jako Morávka. A to mě vrátilo do dětství. Právě tuhle Morávku jsme totiž během letních prázdnin brali útokem. Rodiče z našich vodních radovánek sice nadšení nebyli, ale pro nás to byl ráj. Že je to přírodní památka, o tom jsme neměli ani ponětí. Přitom už v roce 1956 bylo místo vyhlášené jako státní přírodní rezervace a přírodní památkou je od roku 1997. Lokalita je jedno z posledních slepých ramen řeky Moravy v Otrokovicích.

Přírodní památka Na letišti je na levém břehu Moravy. Více než tříhektarové území lemuje hustý stromový a keřový porost a je domovem mnoha chráněných druhů vodních rostlin a živočichů. Původně to byl velký meandr a dokonce k němu vedl náhon z napajedelského mlýna. Jeho majitel nechal vybudovat i stavidla, aby mohl přívod vody na mlýnská kola korigovat. Když pak v roce 1906 kvůli výstavbě železnice Severní dráha císaře Ferdinanda probíhala regulace Moravy, z meandru vzniklo slepé rameno a vodní strouhu přerušila trať. Dnes je to významná celostátní trať Přerov – Břeclav. Podél ní vede i jedna z přístupových cest k přírodní památce. Je to cyklistická stezka, ale tuším, že většina kolařů projede místem bez povšimnutí. Jak je slepé rameno schované za hustým porostem dřevin, tak z vnějšího pohledu vypadá jako remízek, ale to co se ukrývá uvnitř, dostane každého. Scenérie spojení vodní plochy se zelení se mění s ročními obdobími. Nejkrásnější je v létě, kdy je vegetace v plné síle, ale i na jaře je obdivuhodná.

Vodní plocha přírodní památky Na letišti tvarem připomíná písmeno c nebo spíš velký rohlík. Část je pokrytá žabincem a její dno zanáší rostlinné bahno, takže ke koupání už není, ale rozhodně to není mrtvá voda. Je útočištěm obojživelníků, plazů a poslední průzkum ukázal, že v ní žije 51 druhů vodních brouků. Z vodních rostlin, které živočišnou říši doplňují, k těm vzácnějším patří třeba kosatec žlutý, kruštík polabský nebo žabník jitrocelový. Z dřevin je to vrba bílá, trnka obecná, bez černý a taky chmel otáčivý. Jednoduše řečeno když už jste uvnitř, nevíte, na co se podívat ze všeho nejdříve.

Na zelený okruh Kolem letiště můžete nastoupit buď na vlakovém nádraží, nebo u soutoku Dřevnice a Moravy. Z obou míst jsou to k přírodní památce 2 km.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související