Podívejte se, jak v gobelínce ve Valmezu vzniká dílo pro Janáčkovo divadlo v Brně

Tapiserii podle někdejšího návrhu opony Janáčkova divadla v Brně dokončují vazačky Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí.

Oponu navrhl výtvarník Dalibor Chatrný v 60. letech. Se svým návrhem se tehdy přihlásil do veřejné soutěže, kterou ale vyhrál jiný návrh.

Po dokončení rozsáhlé rekonstrukce divadla se teď jeho vedení rozhodlo, že návrh opony alespoň přiblíží v neobvyklé podobě.

V gobelínce tak vzniká přibližně dvakrát čtyři metry ručně vázaná tapiserie. Ta by měla být hotová do konce dubna a bude nainstalována v divadle.

„Po dokončení rozsáhlé rekonstrukce divadla se rozhodli, že by anabázi výtvarného řešení opony alespoň přiblížili. Podle návrhu proto tkáme ručně vázanou tapiserii, která bude instalovaná v reprezentačním ředitelském salonku," uvedl ředitel manufaktury Jan Timotej Strýček.

Gobelínka má deset zaměstnanců. Za rok 2017 vykázala čistý obrat ve výši necelých 4,5 milionu korun a zisk 189.000 korun. Hospodářské výsledky za loňský rok by měly být podle ředitele mírně lepší. Manufaktura byla založena v roce 1898. Po listopadu 1989 byla více než rok uzavřena, neboť patřila Ústředí uměleckých řemesel a při privatizaci přišla na řadu jako jedno z posledních středisek. Po obnovení činnosti má na svém kontě mimo jiné obnovu desítek staletých gobelínů a tapiserií.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související