Valašskomeziříčská manufaktura zrestaurovala vzácný gobelín z proslulé belgické dílny z roku 1700

Pracovnice Moravské gobelínové manufaktury také tkají rozměrnou tapiserii podle někdejšího návrhu opony Janáčkova divadla v Brně.

Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku dokončila restaurování vzácného gobelínu z období kolem roku 1700.

Práce nazvaná Armida a Rinaldo pochází z proslulé dílny v belgických Antverpách. Příští týden se vrátí na zámek v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, kde bude součástí expozice gobelínů, jedné z největších sbírek v České republice. Řekl to ředitel manufaktury Jan Timotej Strýček.

Na obnově gobelínu pracovali zaměstnanci dílny zhruba rok. Zobrazuje výjev z básně Torquata Tassa, jednoho z nejvýznamnějších představitelů italské renesance.

"Je to téma z první výpravy křesťanů do Jeruzaléma, aby ho v 11. století osvobodili. On si tu historii malinko obohatil básnicky, kdy vojevůdce Rinaldo měl být zabit královnou či pohanskou kouzelnicí. Ona, když ho spatřila spícího, tak se do něho zamilovala a odvezla ho do zahrady lásky. Jde o scény, které se ve výtvarném umění velmi často opakovaly," uvedl Strýček.

Pracovnice Moravské gobelínové manufaktury také tkají rozměrnou tapiserii podle někdejšího návrhu opony Janáčkova divadla v Brně. Jeho autorem je výtvarník Dalibor Chatrný, návrh vznikl v 60. letech minulého století. Tapiserie by měla být hotová do konce dubna a bude nainstalována v divadle.

V době výstavby Janáčkova divadla se Chatrný se svým návrhem opony přihlásil do veřejné soutěže. "Mělo to dlouhé peripetie, zvažovalo se, jestli se opona utká, pak to šlo k ledu a tak dále. A teď se po dokončení rozsáhlé rekonstrukce divadla rozhodli, že by anabázi výtvarného řešení opony alespoň přiblížili. Podle návrhu proto tkáme ručně vázanou tapiserii, která bude instalovaná v reprezentačním ředitelském salonku," uvedl ředitel.

Tapiserie má rozměry 230 krát 350 centimetrů, skládá se z 23 barev. Dominantní jsou především červená, modrá, bílá, černá a zelená.

autor: Gabriela Hykl | zdroj: ČTK

Související