Podívejte se: Hračky a hračičky pro kluky a holčičky z dob minulých zdobí Kroměříž

Návštěvníkům výstava v Muzeu Kroměřížska představuje historické hračky a deskové hry z období od konce 19. století až do 60. let minulého století.

Vystavené exponáty pocházejí ze sbírky Bronislavy Hazuzové z Radějova na Hodonínsku.

"Začala sbírat deskové hry od firmy Schowanek a přidala tam své osobní hračky ze svého dětství. Postupně se k tomu nabalovaly panenky a přidávaly se další hračky. Sběratelka nechává hračky v původním stavu. Nerestauruje je, tak, aby se opravdu každý mohl podívat, jak ta hračka, když byla objevena, popřípadě zakoupena, vypadala," uvedla Silvie Pitruzzello z kroměřížského muzea.

Návštěvníci podle ní mohou obdivovat například domeček pro panenky z roku 1930 a vzácné panenky s porcelánovou hlavou, o které bývá mezi sběrateli na aukcích velký zájem.

Výstava nabídne i deskové hry. Kromě klasických her jako jsou Monopoly a Dostihy a sázky, uvidí lidé na výstavě i deskovou hru věnovanou cestám Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Raritou je Pestrá cesta zeměmi koruny svatováclavské. Hra byla vydána v roce 1895 při příležitosti Národopisné výstavy v Praze a seznamuje děti s dějinami střední Evropy.

Jedinečné je i papírové loutkové divadlo z konce 19. století.

V hrací místnosti  si mohou děti i jejich rodiče hrát se stavebnicemi, autíčky, domečkem pro panenky i kuchyňkou. Nechybí možnost kreslení a vystřihování, pro děti jsou připraveny také kostýmy princů, princezen a filmových hrdinů, například Batmana a Spidermana.

Muzeum v Kroměříži připravilo výstavu hraček
Muzeum v Kroměříži připravilo výstavu hraček
Muzeum v Kroměříži připravilo výstavu hraček
autor: pes

Související