Kdy se pije slivovice? Přece když je. Projděte si s námi vlčnovské muzeum lidových pálenic

24. květen 2018

Dobré nápady se rodí v dobré společnosti a u sklenky dobrého moku. Přesně v takové situaci přišla na svět myšlenka na vybudování muzea lidových pálenic.

Nezůstalo jenom u myšlenky, trvalo sice několik let, než se podařilo nápad dotáhnout do konce, ale muzeum existuje.

Vzniklo ve stodole památkového domu ve Vlčnově na Uherskohradišťsku. Cesta od startu do cíle nebyla vůbec jednoduchá.

Žádná ucelená výstava nebyla

V roce 2006 se u pohárku slivovice potkali Jiří Severin a Ivo Frolec ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti, oba jsou nadšenými propagátory tradiční lidové kultury a pro její popularizaci už udělali velký kus práce. Když tak debatovali, napadlo je, že podomácká výroba pálenek, je taky jakýsi druh lidové kultury, byť nelegální, a zatím jí příliš velká pozornost věnována nebyla.

Občas se objeví nějaké odborné články, i putovní výstava proběhla a kupodivu nebo podle očekávání byl o ni velký zájem. Ovšem do stálé, ucelené prezentace o podomáckém destilování ovoce se ještě nikdo nepustil. A bylo rozhodnuto. Jiří Severin a Ivo Frolec možná nebyli první, koho tato myšlenka napadla, ale byli jediní, kteří ji dokázali zrealizovat. Trvalo čtyři roky, než bylo muzeum oficiálně otevřeno.

Muzeum pálenic ve Vlčnově

Zní to jednoduše a možná i zábavně, když se řekne, zřídíme expozici, která ukáže, jak jsou u nás lidé nápadití. Ovšem, kdo by se dobrovolně přiznal k tomu, že doma načerno pálí slivovici? Jiří Severin rád vzpomíná, jak sháněl exponáty do muzea.

Většinou se vydal do hospody, chlapům, kteří tam byli, poručil panáka a vyzvídal. O podomácky vyrobených pálenicích nikdo z přítomných nic neprozradil, zato historky a výroky k tématu nebraly konce. Některé z nich jsou zveřejněné i v muzejní expozici. Po tomto neúspěšném pokusu nezbylo nic jiného, než se vydat do terénu.

Zajímavost na každém centimetru

Ale ani výzkumy a sběry nebyly úspěšné. Černé pálenice nechtěl nikdo přiznat, bylo totiž ještě dost milovníků slivovičky, kteří ji pálili sami a samozřejmě tajně. Jediná cesta, jak se dostat k lidovým pálenicím, byla spolupráce s policií, úřady a soudy.

Tak se podařilo získat do sbírky státem zabavené nelegální pálenice. Bylo jich kolem třiceti. A jeden se nestačil divit, co všechno se hodilo na destilační přístroje. Třeba lavor na mytí, pračka na prádlo, kotel na vyvařování prádla, koupelnová kamna, tzv. lázeňský válec, láhev a jiné předměty. Všechny přístroje, nebo většina, jsou funkční.

Muzeum pálenic ve Vlčnově

Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově bylo otevřeno 15. května 2010. Expozice byla dovedena k dokonalosti. Nejde jí projít za pár minut. Na každém centimetru číhá nějaká zajímavost.

Kromě pálenic, a jsou mezi nimi i rarity, třeba pálenice z Norska nebo přes sto let stará, ale pozornost musíte věnovat i dalším doplňkům. Jsou tam stovky lahví s vinětami, i z Rakouska Uherska, fotografie, dobové tisky a také informační panely.
Ty jsou velmi důležité, protože se z nich dozvíte všechno o podomácké výrobě pálenek a ovocných destilátů.

Související