Léta tam stál, stát bude dál. Slovácké muzeum výstavou Pivo a tabáček připomíná pivovar v Jarošově

Slovácké muzeum představuje historii Jarošovského pivovaru.

Výstava vznikla u příležitosti 330. výročí založení pivovaru, kterému je věnována hlavní pozornost.

Pivovar v Jarošově, místní části Uherského Hradiště, vznikl v roce 1688. V zřejmě nejúspěšnějším období ho postupně vlastnily tři generace rodiny Braunů, naopak nejtemnější éru zažil v 90. letech minulého století, kdy v něm skončila výroba.

"Většina vystavovaných předmětů pochází ze soukromé sbírky Milana Špičáka, který v pivovaru dlouhá léta pracoval a díky kterému se zachovala spousta věcí," uvedl Pavel Portl z muzea.

Návštěvníci uvidí například pivní lahve, sklenice, podtácky a reklamní předměty, ale také lednici z období první republiky nebo váhy na ječmen. Vystaveny jsou i různé druhy sudů na pivo a část výbavy někdejší sladovny. Vše doplňují mnohem starší starověké a středověké exponáty, které podle Portla přiblíží lidem obecné dějiny výroby piva.

Jedna z výstavních místností je přímo stylizována jako interiér staré hospody, což dokládá kupříkladu výčep z počátku 20. století. Lokál vytváří kulisu pro druhou část výstavy zaměřenou na tabák.

Lidé si díky ní mohou prohlédnout desítky dýmek, fajfek, tabatěrek a dalších kuřáckých potřeb. "Většina z nich pochází z 18. a 19. století. Soubor tvoří především předměty ze sbírek Slováckého muzea," uvedl Portl.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související